Ст. Димитров: Кметът търси оправдание за това, че не може да изпълни бюджета за 2013 г.

Стефан Димитров

Коментар по докладната, с която се искат до 250 лв. представителни разходи на всеки един от 33-мата общински съветници в Димитровград направи на среща с медиите днес председателят на ОбС Стефан Димитров.

Срещу неговото предложение да бъдат отделени средства от бюджет 2014  за разходи на общинарите реагира в края на миналата седмица Иво Димов, като каза, че е възмутен от неуместната докладна в края на трудната финансова 2013 година.

Според Димитров, кметът се е държал като малко дете. "Димов забрави, че когато беше председател на Общински съвет-Димитровград общинарите получаваха суми, близки до тези, които съм предложил в докладната".

360 лв. на месец са получавали съветниците от ОбС в Димитровград преди 4 години, а в момента сумата е 130 лв, каза Димитров и допълни, че отговорността за разходването на средствата е оставена изцяло на Общинска администрация.

"Кметът трябва да определи по-какъв начин ще бъдат отчитани тези пари, като съответния съветник трябва да представи разходно-оправдателни документи за своите пътувания, срещи с конкултанти и др. В никакъв случай няма да се дават пари в плик", заяви още ОбС-шефът.

Според него Димитровград не е новатор в тази област. И в други общини се покриват представителните разходи на съветниците. За пример бе дадена Община Пловдив, където сумата, заделена за един общинар е по 800 лв.

"Кметът се опитва, според мен да си "измие ръцете", затова че не може да изпълни бюджета на Общината за 2013 г., този, който той е предложил в началото на годината. Ясно е, че кмета обича да има един виновник и този виновник да е Стефан Димитров", допълни председателят на ОбС.

Точката за представителните разходи на съветниците е залегнала в дневния ред на сесията, която ще се проведе този четвъртък - 12 декември. По проект в последното за годината заседание местния парламент ще умува над 19 докладни.

Сред тях план-сметка за разходите по чистотата, годишната програма за читалищната дейност, заделяна средства за общинския фонд "Ин витро", промени в Наредбата за финансово стимурине на даровити деца.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини