Млада майка върна Коледата в „Кадрие Летифова“

Дечица от Жълти Бряг изнесоха представление по случай наближаващата Коледа


Коледата се върна в читалище „Кадрие Летифова“ в хасковския квартал Хисаря. Днес деца от основното училище в Жълти Бряг изнесоха театрално представление, играха хора и пяха коледни песни пред хора от квартала. Макар и предсрочно, бе извършено и сурвакането, което по принцип се прави на 1-ви януари. „Това е български празник, а ние сме българи и трябва да го празнуваме“ обясни празника в предимно мюсюлманския район секретарка на читалището Первин Сюлейман. Именно на младата майка се дължи връщането на Коледа в „Кадрие Летифова“. Тя организирала празненство по случай най-светлия Християнски празник през 2009-та и 2010-та година. После обаче излязла в майчинство и традицията временно пресекнала. Сега обаче се върнала на работа и възстановила традицията.

„Кадрие Летифова“ е известен по принцип като център на мюсюлманската обредност. Тук са се извършвали сюнети/обрязвания/ и празненства по случай Байряма.

Макар официално мюсюлманите да не празнуват Коледа, празника се отбелязва в тази общност. От една страна защото Ислямът признава Исус Христос за пророк на Бог, а от друга, защото верската и етническа толерантност в Хасково е пословична. Християни гостуват на мюсюлмани за Байряма, а те им връщат визитите именно за Коледа и другите християнски празници.

Г.Христов

Коледари събираха дарове

Секретарят Первин Сюлейман, която направи Коледата отново възможна в "Кадрие Летифова"
Разнежени майки правеха клипчета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини