2 000 000 лв. вече са задълженията на болницата в Димитровград

Актуалното положение на МБАЛ Св.Екатерина стана тема на пресконференция днес

Около 2 000 000 лв. са задълженията на МБАЛ "Св.Екатерина" в Димитровград към момента каза на пресконференция днес председателят на Общинския съвет Стефан Димитров.

Той се срещна с медиите веднага след проведения днес председателски съвет, на който отчет за състоянието на здравното заведение е направил шефът му д-р Здравко Наков и гл.счетоводител на МБАЛ.

"Към момента, ако бъдат потърсени средствата по неразплатените задължения на болницата, то лихвите ще надхвърлят 200 000 лв.", посочи Димитров.

На председателския съвет е обсъждана възможността Община Димитровград да стане гарант за поемане на дълг от страна на болницата.

Пред журналистите, Димитров пресметна чисто икономически какво би спечелила болницата и общината в този случай.

Според него, при тези задължения и лихва от около 5%, в момента, ако бъдат бъдат изискани всички задължения на болницата само за лихви биха били платени 205 000 лв.

"Това значи, че Община и болницата печелят минимум 100 000 лв., ако стартира една такава операция", заключи Димитров и добави, че това е въпрос на сметки и желание на Общината да стане гарант на болницата.

Председателят на ОбС Стефан Димитров

Димитров коментира още, че няма план при който болницата в Димитровград в рамките на 5 години да може да се справи сама с дълговете си заради липса на финансова възможност. От отчета на ръководството на болницата на председателския съвет станало ясно, че най-много са задълженията на МБАЛ към доставчици на лекарства.

Към момента здравното заведение няма сключен договор с доставчик на храна, наложило се снабдяването с продукти да става от голяма хранителна верига, което намалило разходите за хранене, информира още шефът на ОбС.

В отговор на изнесената информация за задълженията на МБАЛ в Димитровград кметът Иво Димов заяви, че сумата надхвърля 2 000 000 лв., защото това са само просрочените задължения на болницата.

"Само за 2013 година МБАЛ е натрупала нови задължения в размер на 230 000 лв., а от тук става ясно, че нищо добро не чака нашата болница", добави Димов.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини