13 °C

Болницата в Димитровград се сдоби с първия в областта апарат за неинвазивна вентилация

Изображение 1 от 5

  С първият в област Хасково апарат за неинвазивна вентилация разполага МБАЛ "Св.Екатерина" в Димитровград.

  Апаратът замества интубацията при тежки случаи на лечение и може да бъде използван както за възрастни, така и за деца. В цялата страна има само 26 такива апарати, 20 от които се намират във Военно медицинска академия, гр.София.

  "Апаратът за неинвазивна вентилация позволява при лечението на болния той да бъде в съзнание и да може да се движи свободно, без да се налага да лежи стационарно на легло, както е при апаратите за интубиране. Не се нуждае от по-специални грижи като тоалет, може да се храни и позволява ранната рехабилитация, т.е. пациента не е обездвижен. Изключително лесно е самото вдишване. Самата манипулация е елементарна, не е свързана с високо специализиран реаниматор, което позволява да се обслужва от всяко медицинско компетентно лице, включително и от интернисти. Неинвазивната вентилация е метод на лечение, който се прилага при пациенти с дихателни нарушения, каквато обструктивност развиват и инфектираните с Ковид-19.

  С този апарат работата ни се улеснява страхотно, защото обгрижването на интубиран болен е много сложно. Апаратът улеснява работата на всички в отделението - и на сестри и на санитари. Самият факт, че болният е контактен и лечението му позволява да комуникира с близките си, също е много положително за неговото състояние. Освен това имаме обратна връзка от самия пациент дали се чувства добре и де факто болният участва активно в собственото си лечение. Високо поколение апарати, при които лесно се регулира налягането и потока на кислорода и именно заради това може да бъде прилаган и при бебета и при възрастни.", сподели д-р Алдин Карагьозов.

  Специализирания апарат за неинвазивна белодробна вентилация работи от днес в ОАРИЛ в димитровградската болница. Високият клас апаратура е закупен от община Димитровград на стойност 20 800лв. с ДДС, с направена отстъпка от страна на вносителя.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Фе
   фен
   0 0
   19:50, 2 апр 2021
   Щом е тъй-долу маските!!!

  Хороскоп за 18.04.2021

  Последни новини