Обсъдиха тегленето на два кредита заради Водния проект

Два нови кредита за покриване разходите по дейностите, свързани с водния проект има намерение да поеме общината

Обществено обсъждане за кандидатстване по два кредита за финансиране на одобрения проект „Реконструкция и доизграждане на канализационна мрежа на Димитровград- Десен бряг”, т.нар .Воден проект се проведе в зала "Гросето" в Димитровград снощи.
Предназначението на кредитите е за изпълнение на дейностите по проекта- реконструкция на главните канализационни колектори за отвеждане на отпадъчните води  на  Димитровград - Десен бряг.

Стойността на т.нар. Воден проект е 13 010 570 лв.,а  задължителният финансов принос на общината – 595 884 лв.  Именно, за да обезпечим собствения принос се налага да теглим кредитите, поясни на срещата зам.кметът Росен Кузев.
 
Допълни, че начините за финансиране са чрез авансови и междинни плащания от страна на управляващия орган на програмата и два кредита от фонд ФЛАГ - мостови кредит до 2 281 460 лв. и кредит за съфинансиране на собственото участие на общината в размер до 595 884 лева.
До 2 281 460 лева максимален размер и вид на дълга краткосрочен, поет с договор за общински заем, при срок за погасяване до 12 месеца. 

Посочените източници за погасяване на главницата са плащанията от оперативната програма, а лихвата- със собствени средства на общината при максимален годишен лихвен процент шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4,715 %. Начините за обезпечение са учредяване на залог върху вземанията на общината по договора за безвъзмездна помощ  и върху собствените й приходи.

16 кредита има Община Димитровград към момента в размер на 9 058 000 лв., като близо половината сума е издължена, стана ясно на срещата. Три от тях на стойност 3 230 000 лв. и са към банкови институции.
Девет са заемите към фонд "Енергийна ефективност" на стойност 3 585 942 лв., като малко над 1 272 750 лв. остава да бъдат погасени до края на годината. Средствата по тези 9 кредита  са използвани за обновяване на образователната инфраструктура в Общината.

Димитровград има и три мостови кредита по фонд "Флаг"по 3 проекта по Оперативни програми на стойност 2 167 295 лв., два от които вече погасени. Общината е теглила и кредит за съфинансиране по проекта за превръщането на Светилището на нимфите в туристическа дестинация в размер на 75 000 лв.
    

Зам.кметът Росен Кузев поясни, че се налага тегленето на кредит, за да бъдат покрити разходи по Водния проект

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини