Читалища скочиха срещу разпределението на субсидиите, Общината: Винаги има недоволни!

Славка Колева от читалището в Странско

Три димитровградски читалища възнегодуваха срещу разпределението на субсидиите за дейността им, което е направено от Общинска комисия.

Пред журналисти днес Славка Колева и Въчка Иванова от читалищата в Странско и Длъгнево заявиха, че парите са били разпределени несправедливо и предвиденото не покрива даже субсидираните бройки, които са защитили пред Министерството на културата.

Според тях, назначената със заповед на кмета Иво Димов 9-членна комисия, която по график проверила всяко едно от читалищата, не е била в пълен състав.

В Странско например, само 4 души от комисията дошли на проверка, а в протокола с констатациите от нея имало 9 подписа, заяви секретарят на читалището Славка Колева. Тя се почувствала обидена и от записаното в протокола, че финансовите документи на читалището не били изрядни. "Това не е вярно, всичко е точно и отчетено", заяви Колева.

Протоколът с разпределението на субсидите за читалищата е бил обсъждан на среща в понеделник в зала "Гросето", заявиха още недоволните. Те припомниха, че според закона за народните читалища, държавната субсидия се разпределя от комисия, която включва по един представител на всяко от читалищата, а също и един на общината. В случая не боли така.

Въчка Иванова от читалището в Длъгнево

Въчка Иванова от Длъгнево е на мнение, че самодейците в димитровградското село са ощетени по политически причини, тъй като кметският наместник там не е в добри отношения с читалището от години.

Колегите си от Странско и Длъгнево защити днес и Веселин Иванов от димитровградското читалище „Звездица”. Според него, не е редно читалищата да бъдат въвличани в политически пристрастия, а по думите му, в Димитровград е така поне от десетиление.

Шефът на Хуманитарния отдел в Общината Антоанета Шаркова

Председателят на назначената от кмета 9-членна комисията Антоанета Шаркова заяви в отговор на твърденията, че от 32 читалища в Общината, само 5 не са подписали разпределението на субсидиите. По думите на Шаркова, едва трима читалищни секретари са заявили несъгласието си, а когато има такова разпределение, винаги има и недоволни.

"Субсидията бе разпределена според закона и съобразно вътрешните правила, утвърдени от кмета, като първостепенен разпоредител с бюджетни средства", категорична бе още Шаркова. Тя добави, че многобройните й ангажименти като шеф на Хуманитарния отдел в Общината са й попречили да присъства на всяка една от 32-те проверки по читалищата, затова се доверила на колегите си.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини