Без нощни групи в димитровградските градини от 1 март

Двете нощуващи групи в ОДЗ "Лилия" се трансформират в дневни от 1 март, стана ясно на днешната сесия

От 1 март се трансформират две нощуващи групи в ОДЗ "Лилия" в кв."Изток" и една в димитровградската градина "Йорданка Чанкова" в дневни, съобщи по време на днешната сесия кметът Иво Димов.

Той направи това в отговор на питане, отправено от председателя на комисията по образование Тодор Тодоров. Според Тодоров, сред ромското население в квартала имало недоволство, че нощните групи се премахвали. Притеснения имало и сред персонала, който се опасявал, че ще има съкращения след оптимизацията.

Иво Димов обясни, че право на кмета е да реши какво да прави с нощуващите групи, при положение, че те се посещават от малък брой деца.

"Нощуващи групи се разкриват когато има трисменен режим на работа, в кв."Изток" няма такива родители", поясни кметът и посочи, че повечето деца там се прибират от близките им след вечерята в 21:00 часа.

Градоначалникът мотивира промените с нарасналите разходи за издръжка на нощните групи - персонал, храна, отопление. Заяви още, че не повече от двама ще бъдат съкратените при оптимизацията, които при първа възможност ще бъдат назначени в други детски заведения.

"Нормално е да има брожения, при положение, че нощуващите групи са съществували в последните 5-6 години и хората са свикнали на нещо, което няма как да продължи да същуствува", заяви Димов.

Според шефа на комисията по образование към ОбС, в кв."Изток" Т.Тодоров, се надигало недоволство от затварянето на нощните групи в ОДЗ "Лилия"

В градина "Йорданка Чанкова" където ще бъде трансформирана една нощуваща група в дневна, повечето деца били от кв."Марийно". В момента тече подаване на заявления от родители, като малчуганите ще бъдат връщани в градината в квартала. В "Йорданка Чанкова" няма да има съкращения, увери още Димов. Той припомни, че с 1 400 000 лв. всяка година Общината дофинансира дейностите в детските градини.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини