Димитровград празнува 1 май с манифестации 40 години

Ветеранът-миньор Иван Радев показва снимка от първата манифестаниця в Димитровград

Днешният празник на труда - 1 май Димитровград празнува с манифестации в продължение почти 40 години. Колона от работещи преминава по централния булевард "Д.Благоев", носейки плакати на предприятията -първенци.

Празникът се е чествал на територията на днешен Димитровград още преди 9 септември 1944 година, когато тук е имало само села. Празнуването обаче било тайно, спомня си днес 89 -годишният димитровградчанин Иван Радев.

Той е ветеран от войната, участвал в изграждането на Димитровград, а също е и минен специалист. Работил е като зам.главен инженер на рудник "Марица" и гл. инженер на рудник "Смирненски", на когото е кръстник.

Преди 1944 година тук е имало 7 частни рудника. Иван Радев пояснява, че още преди национализацията им, профсъюзите са били силни и са отбелязвали този празник за защита на труда и правата на работещите.

Ветеранът си спомня, че първата манифестация след 9 септември в Димитровград е била наречена "Авангард на работническата класа". Тя се е провела в началото на 50-те години на миналия век.

От тогава всяка година до идването на демокрацията в Димитровград 1 май е отбелязван с манифестация. Ветеранът -миньор с носталгия си спомня за това време, защото тогава са минали най-хубавите години от живота му.

Липсва му, че сега няма тази тържественост при отбелязване на деня на трудещите се. Според Иван Радев, хората спокойно са изказвали тогава своите искания за човешки и професионални права. Днес няма това съревнование за постигане на по-високи резултати, няма и надпревара.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Снимки от времето преди 1944 година, когато рудниците са били частни
Плакати в част на 1 май в ТЕЦ-3 в началото на 50-те години на миналия век, снимка- "Изгубената България"
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини