Синдикатите: Доживяхме увеличение на учителските заплати, макар и далеч от обещаното

Лидерът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров

Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа обяви, че преговорите за национален трудов договор за системата на българското образование са на финалната права. В прессъобщение от синдиката посочват, че ще има дълго чаканото увеличение на заплатите на всички учители, макар и далеч от обещаното.

Учители и директори ще получат по 20 лева увеличение на своите заплати. Повече ще вземат младите учители, чиито заплати ще бъдат повишени с 30 лв.

"Едва ли ще открием екстаз в очите на учителите от това увеличение или индексация, а младите в системата вече заявиха, че сумата от 530 лв. брутна заплата е далеч под минималния праг на физическо оцеляване и техен мотив да останат в училище", посочват още от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Допълват, че учителите, които се пенсионират ще получават осем, вместо шест заплати и това е клауза, извоювана от синдиката в преговорите.
Преподавателите очакват и обещаното изравняване на
годишните нормативи на всички учители към 648 часа годишно, съобразно претовареността на заетите в образователната сфера с допълнителни административни дейности до 62 часа, които не се заплащат.

Според КТ"Подкрепа", подписването на националния трудов договор се очаква да стане в четвъртък, 26 юни.

Dimitrovgrad.bgvesti.net
 

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини