Най-после означиха капаните на Синята зона

Закачлив знак с пеперудка предупреждава за дебнещата скоба


Допълнителни табели, поставени под знаците, обозначаващи Синя зона в Хасково, предупреждават шофьорите за опасността, която ги дебне, ако просрочат платеното време. Хасковският вариант на проблема с паркирането предвижда в такъв случай незабавно колата да бъде закопчана със скоба, като за свалянето нарушителят плаща 10 лв. Ако колата не е мръдната до края на работното време на Зоната, се вика паяк, която арестува колата на Наказателния паркинг до КАТ. Вземането на возилото от там вече струва 35 лв. Хасковлии си знаят за „синята заплаха“, но не и гостите на града. На 10-ти юли т.г. в материала "Синя клопка за гостите на Хасково" Haskovo.net ви разказа за конфузната ситуация, в която изпадна чужденец, както и собственикът на местен хотел, където човекът се бе настанил. Шариф Шариф от Истанбул дошъл в 23.30 часа и паркирал на „Раковски“. По това време Зоната не работела, но човекът заявил, че няма проблем на следващия ден да си плати прекараните часове. Никой обаче не му казал за хасковското допълнение на правилата - скобата. Съответно час и 5 минути след началото на сутрешното работно време за Зоната, автомобилът бил закопчан. Вбесеният гост публично обяви, че не е бил информиран за подобна опасност и не е длъжен да знае какво означава Синята зона в града на Богородица. Ако това е паркинг, защо не важат правилата за паркингите в цяла Европа, където си плащаш за прекараното време, питаше Шариф. В крайна сметка човекът си плати, но си тръгна с клатене на главата - като напомняне да предупреди сънародниците си за особеностите на хасковското паркиране.

Предупреждението вече ще е излишно. Преди 20-тина дни или веднага след инцидента, от община Хасково светкавично допълнили знаците за Синя Зона с указателните табели за опасността от скоби, изписани на български и английски език. Вместо стационарния телефон на общинска полиция пък е залепен стикер с мобилен номер на „скобарите“ за бърза и адекватна реакция при възникване на проблем. Според наши източници от Зоната, до инкасаторите били разпратени инструкции при среща с чужденци, особено ако те не знаят български, да се проявява по-голяма търпимост и задължително да се направи опит за осигуряване на преводач. Сред инкасаторите, както се оказа, има много, които владеят езика на южната ни съседка Турция, но не се среща нито един с познания по английски, да не говорим за езика на другия ни съсед - Гърция. Късният час попречи да установим дали и в администрацията на ОП „Паркинги и гаражи“ има хора с допълнителни лингвистични познания, но от друга страна изискването за чужд език не бе заложено, когато се набираха инкасатори за Зоната.

Haskovo.net с удоволствие отбелязва решаването на още един транспортен проблем за града. Отскоро на почти всички хасковски кръстовища има допълнителни табели за посоките на ключови дестинации. В материал от април тази година "Градско ориентиране с блажна боя" сигнализирахме за затрудненията най-вече на чужденците, да се ориентират в каква посока да поемат, ако се озоват в центъра на Хасково. Проверката ни обаче установи, че на кръстовищата вече има знаци с километрите по съответните направления, като прохода Маказа или основните посоки за страната – Пловдив, София, Свиленград, южната граница.

Радваме се, че имаме повод да поздравим компетентните органи, общината и КАТ, за адекватната реакция.

Г. Христов

Плюс мобилен номер за директна връзка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини