12 °C

21 ордена, часовник и кокарда откраднати от паметника на Шипка

На фона на совалките между министерствата на културата и на вътрешните работи, за да бъде запазена полицейската охрана в района на Паметника на свободата на връх Шипка, днес стана ясно, че са откраднати експонати от музейната сбирка вътре в монумента. За нея обаче не отговарят въоръжените униформени, които пазят отвън.

От експозиционна витрина са изчезнали джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 брой ордени и медали, съобщиха от МВР в Стара Загора, като уточниха, че кражбата е станала в периода между 28 февруари и 11 август т.г., когато от националния музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък са подали сигнал за нея в местното районно управление на полицията.

От музея недоумяват защо не се е задействала сигналната техника, с която пазят експозицията вътре в паметника. В нея са изложени множество вещи, принадлежали на защитниците на прохода Шипка по време на Руско-турската освободителна война през 1877/1878 година.

По случая е образувано досъдебно производство, макар по оценка на музейни работници откраднатите експонати да нямат висока стойност.

Последната преди сегашната кражба от върха стана в навечерието на празника 3 март 2006 година, когато трима мъже отмъкнаха част от медните ламарини от обшивката на вечния огън, който не беше пален поне от 15 години заради скъпата нафта, която гореше. Малко по-късно крадците бяха арестувани и осъдени, а откритите в пункт за вторични суровини ламарини - върнати на мястото им от казанлъшки майстор-медникар. Преди 2 години на Шипка бе изграден нов, по-икономичен вечен огън, който се пали само в тържествени моменти.

В същото време стана ясно, че Министерството на културата преговаря спешно с МВР, за да не бъде свалена полицейската охрана от върха, а областната упранвителка на Стара Загора Живка Аладжова получи уверенията на служебния министър на културата Мартин Иванов, че това няма да се случи. По силата на новия закон за МВР националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" трябва да плаща на месец по 19 500 лева за 8 полицаи, които пазят на смени, но не разполага с тези пари в бюджета си.

Освен Паметника на свободата, в района на площ от 2 хиляди декара има още 23 руски и 2 български паметника, както и 27 оръдия от времето на Руско-турската освободителна война, всяко от което излято от 700 килограма бронз. Отделно е музейната експозиция в самия паметник, разположена в 7-те му етажа. В началото на демократичните промени бе направен опит и за кражба на 2 от оръдията, по-късно едно от тях бе открито захвърлено на стръмен склон в планината.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019
Последни новини