Откриха нитрати над нормата в един от водоизточниците на село Бодрово

Паско Запрянов показа по време на срещата снимки от подходящия според него водоизточник на Бодрово - "Четалето"

Един от общо трите водоизточника на димитровградското село Бодрово - "Юртовете" е бил спрян за ползване от Регионалната здравна инспекция на 5 ноември т.г., заради наличие на нитрати над нормата в питейната вода. Това стана ясно днес по време на организирана в Община Димитровград кръгла маса по проблемите с качеството на питейната вода в населеното място. Инициатор на дискусията бе общественикът Паско Запрянов, на който принадлежи и идеята за отделяне на Бодрово от селищната система на Димитровград и искане за преминаване към Община Първомай.

Повод за кръглата маса стана друго настояване на Запрянов - да бъде саниран каптаж "Четалето", от където занапред Бодрово да се снабдява с вода. Молбата си той е адресирал до кмета на Общината Иво Дивов. До момента, освен спреният водоизточник, селището се захранва с вода от тръбен кладенец и помпена станция, които се поддържат от ВиК- Димитровград.

Според Запрянов, "Четалето" ще достави на бордовци чиста вода, освен това има нужния дебит. Инициаторът на срещата обвини ВиК, че трови хората с нитратна вода от години насам, без да се вземат мерки. Според Запрянов, има проблеми и с разрешителните за ползване на водоизточниците, които били изтекли, както и с липсата на санитарно охранителна зона около един от тях.

От ВиК са категорични, че "Четалето" не е подходящ за водоизточник на Бодрово

Водното дружество няма отношение към съдържанието на нитрати във водата, за това са отговори от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Хасково, които следят за качеството, коментираха на срещата специалисти от ВиК. Те поясниха, че веднага след като са получили писмо от РЗИ, че има наднормено съдържание на нитрати в каптажа "Юртовете", са спрели подаването на вода от там към селото. От ВиК започвали да изграждат и въпросната санитарно -охранителна зона.

От дружеството са на мнение, че каптажът "Четалето", за който настоява Запрянов, не е удачен за водоизточник, защото се намира на километри от селото, а през лятото дебита пада и това може да причини безводие.

Инж.Татяна Овчарова /в средата/ от "Инвестиционния отдел" в Общината обясни, че само РЗИ може да издава предписания за спиране на даден водоизточник

В срещата участие взе и специалистът в отдел "Инвестиционна дейност" в Общината инж.Татяна Овчарова, която обясни на Запрянов, че,  за да се търси алтернативен източник на вода, трябва да се установи категорично, че сега съществуващите кладенци и каптажи в Бодрово не стават за пиене или миене. Изследване могат да направят единствено експерти от РЗИ, а към момента няма подобно потвърждение от тяхна страна.

Според Овчерова, нужна е нова проба за съдържание на наднормени нитрати в спрения източник, която да докаже съществува ли проблем. Ако се наложи да се търси нов водоизточник в Бодрово, то тогава думата ще имат проектанти, които е нужно да подготвят проучване по темата. Овчарова даде за пример Меричлери, където преди 4 години бе засечено съдържанвие на арсен във водата и се задейства процедура по осигуряване на друг източник на вода.

Е емоционални изказвания Паско Запрянов представи проблема на Бодрово

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини