Литературният салон в Кърджали събра ценители на поезията

Литературният салон в читалище „Обединение 1913” събра в петък вечер много ценители на поезията, художници и общественици в Кърджали. Проявата бе посветена на 50-годишнината от рождението на местните творци Роса Соколова, Иво Георгиев и Гергана Илиева / посмъртно/ и 15-годишнината на клуб “Неиздадени ръкописи“ към Регионална библиотека „Н.Вапцаров”.
Кърджалийският поет с китара Иво Георгиев прочете още непубликувани стихове. Той е автор на няколко поетични книги, сред които „В по – лошата половина на гората”, „От вътрешната страна на очакването” и две прозаични „Исус ми прати SMS" и „Уроборос”. „Човек трябва да помни корените си, да е тук и сега, но не безпаметен”, сподели Роса Соколова и припомни свои стихове от "Иконите, за които се моля" и "Стръмна изповед", вдъхновени родната Орловица и от Родопите. Прозвучаха творби, които ще бъдат включени в новата й стихосбирка „Невидимо, неведомо”.
„Гергана Илиева, която внезапно напусна земния свят преди седем го дини, позната повече като художник, но изкушена също от изящната словесност, остави една единствена книга”, припомни Лили Деликирова и прочете стихове от „Зелените ми тайни” на Гери.
Поетичната вечер започна с презентацията “Пътят. Вдъхновението като огнена устременост”, представяща в образ, звук, спомени, тримата творци. Празничната атмосфера на 21 ноември продължи с обредното завъртане на питата от Роси, Иво и майката на Гери, и наричанията им за здраве, любов и щастие във всеки дом и всяко семейство. След поетичния рецитал авторите не смогваха да раздават автографи, за гостите и участниците в срещата юбилярите бяха приготвили по чаша вино. Организатори на поетична среща – рецитал бяха община Кърджали, Регионална библиотека „Никола Вапцаров” и Народно читалище „Обединение 1913”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини