Засега няма възможност за саниране на тухлените блокове в центъра на Димитровград

Засега няма вариант за обновяване на старите блокове по бул."България" и бул."Д.Благоев", призна Иво Димов

Централна градска част в Димитровград е една язва за мен, по която не сме спрели да работим. Това коментира кметът Иво Димов по време на срещата с домоуправителите в зала "Гросето" снощи. 

В рамките на темата за безплатното саниране на панелните блокове бе засегнат и въпроса за ремонта на старите жилища по бул."България". Част от гражданите бяха с впечатление, че има проект за обновяване на блоковете, разположени по централната алея, визирайки Европейския културен маршрут АТРИУМ.

Димов разясни, че не става дума за проект, свързан с възможности за саниране на тухлените блокове. "Спечелихме по проект АТРИУМ признание да бъдем 27-ия културен маршрут към Съвета на Европа, става дума за популяризиране на туристически атракции от тоталитарно време, но не и ремонт."

За съжаление досега няма никаква възможност за саниране на блоковете по центъра, призна Димов. Те са уникални, но ремонтът им струва скъпо, заяви градоначалникът. Добави, че според проект от предходния мандат санирането на един от блоковете по бул."Д.Благоев" излиза 1 100 000 лв. "Ако тръгнем да санираме всички подобни сгради, представете си колко ще струва това", каза Иво Димов.

Той припомни, че днес - 13 януари от 17:00 часа в зала "Гросето" ще се проведе обществено обсъждане на 7 проекта, свързани с Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Единият от тях е предложение за ремонт на централна градска част, но само пешеходната зона, без жилищните сгради.

В Ингерирания план за градско възстановяване и развитие се предвижда проект за ремонт на пешеходната част на центална градска част, но не и на блоковете, снимка -архив

При старта на новата програма "Региони в разтеж", вероятно от средата на тази година, ако има някакви възможности, свързани с реставрация на тухлени сгради, ще направим всичко възможно да кандидатстваме, каза кметът. Според него, хубаво е това да се развива, но с пари от Европа, защото Общината няма как да отдели собствени средства.

Според проект от предходния мандат, обновяването на един от блоковете по бул."Д.Благоев" струва 1 100 000 лв.
Централна градска част в Димитровград е една язва за мен, коментира Иво Димов

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    eлица
    0 0
    19:04, 16 яну 2015
    Не пешеходната,тя не е в толкова лошо сьстояния и няма чак такава нужда от ремонт.Вярно е,че се хльзга,ами защо не са мислили като са я правили , явно е нямало с какво....Тухлените сгради трябва да се санират,то се вижда в какво сьстояние са.Не са пипани от построяването им и всички знаем,че са по-стари от панелките.Хората искат и да живеят уютно в домовете си и да пестят енергия,което би станало при едно саниране,не само да се разхождат по някакви направени улици.Но кой ли ти мисли за хората...

Още новини

Последни новини