Минометна атака на сепаратистите край Мариупол

Сепаратистите предприеха минометна атака срещу силите на Киев край Мариупол. Най-малко 90 украински войници са пленени, а 82-ма са изчезнали в Дебалцево.
По телефона за Ройтерс говорител на местното командване на армията съобщи, че в момента има минометни атаки срещу село Широкине, предаде БТА.

Селото е на около 30 км източно от Мариупол, също на брега на Азовско море. Според представителя на военните засега бунтовниците не опитват да превземат позициите на правителствените сили, но докарват подкрепления.

Председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Илка Канерва постави на заседание на асамблеята въпроса за изпращането на международна мироопазваща мисия в Украйна, предаде ТАСС.

"След събитията в Дебалцево аз съм длъжен да предложа за разглеждане въпроса за международна мироопазваща мисия в Украйна" каза той на заседанието във Виена. Канерва подчерта, че не поставя под съмнение работата на наблюдателите на ОССЕ.

По-рано днес стана ясно, че Украйна се кани да поиска от ООН разполагането на сини каски в Донбас, а Русия се усъмни, че Киев се опитва "да развали споразуменията" от Минск.

"Специалната наблюдателска мисия на ОССЕ играе ключова роля в наблюдаването дали се спазват минските документи", каза още Илка Канерва.

Говорителят на мисията Майкъл Бочуркив заяви междувременно в Киев, че тя не може да коментира събитията в Дебелцево, защото нейните наблюдатели не са били там. По думите му те не са могли да достигнат там вчера, след като са получили писмо от "опълченците", че не могат да им гарантират сигурността. Бочуркив добави, че мониторингът не може да потвърди, че има някакво изтегляне на тежки оръжия в зоната на конфликта в Източна Украйна, съобщи ТАСС.

Днес в телефонен разговор с останалите лидери от "нормандската четворка", украинският държавен глава Петро Порошенко заяви, че завземането на Дебалцево от сепаратистите е в разрез със споразумението за спиране на огъня, постигнато миналата седмица в Минск.

По данни на АФП най-малко 90 украински войници са пленени, а 82 се водят за изчезнали при боевете в стратегическия железопътен възел. От ДНР обаче твърдят, че по време на операцията в град Дебалцево са загинали 3088 украински войници.

Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Петро Порошенко и Владимир Путин са анализирали последиците от превземането на Дебалцево от сепаратистите и ще продължат опитите за пълно прилагане на споразумението от Минск. То включва прекратяване на огъня на абсолютно всички фронтове, изтегляне на тежките оръжия, безпрепятствен и безопасен достъп за наблюдателите от ОССЕ и ускоряване на процеса на освобождавене на пленниците.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини