”Ислямска държава” планира да мине и през България за ЕС

Радикалната групировка "Ислямска държава" планира атаки в Турция и България. Бойци на ИД вече са влезли в Турция и ще използват България като коридор за ЕС.
Бойци на "Ислямска държава" (ИД) са влезли в Турция и планират да атакуват дипломатически мисии в Анкара и Истанбул, съобщи в. "Хюриет", цитирайки доклад на Националната разузнавателна агенция, предаде БГНЕС.

Бойци със сирийска и палестинска националност планират да преминат към България, за да извършат атаки в страни от ЕС, цитира доклада и The Jerusalem post, предаде "Фокус".

Около 3000 бойци на ИД искат да влязат в Турция през южната й граница, след като не успяха да превземат сирийския кюрдски град Кобане.

Предполага се дори, че командири от ИД, които планират атаките, вече са влезли в Турция и се укриват. Броят им не се съобщава.

"Бойци, експерти по атентати подготвят нападения срещу мисиите на коалиционните сили, които се намесиха в конфликта в Сирия", пише в доклада.

Тази година в Турция имаше серия от бомбени атентати, последният от които бе миналия петък. Край граничния град Суруч избухна бомба, скрита под автомобил близо до полицейски контролен пункт. Никой не пое отговорност, но близостта до Сирия говори, че може би е свързан с конфликта.

Турция бе критикувана от западните си съюзници, че не е успяла да спре потока от джихадисти през границите си. Някои критици твърдят, че тя дори подпомага терористите. Анкара отхвърля обвинението.

Бойците от "Ислямска държава" планират да превземат Либия, за да я използват като плацдарм за нападения в Южна Европа, писа на сайта си британският в. "Дейли телеграф", като се позовава на писма на привърженици на терористичната групировка.

Джихадистите смятат да "наводнят северноафриканската държава с бойци на ИД от Сирия и Ирак, които после ще пресекат Средиземно море, представящи се за мигранти и ще извършат нападения в южноевропейски градове или срещу кораби".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    5 0
    19:10, 19 фев 2015
    da minavat da ne se zasedqvat i da si varqt pri teq deto gi sazdadoha !!!!!!!!!!!!!
Последни новини