Шепа земеделци уважиха семинар за отглеждане на плодните дръвчета в Димитровград

Eдва пет души уважиха с присъствието си срещата, посветена на резидбата на овощните култури

Eдва пет души уважиха с присъствието си срещата, посветена на резидбата на овощните култури. Тя бе организирана от Сдружението на кметовете на кметства в Общината и Областна служба за съвети в земеделието в Хасково. Лектор по темата бе доц. д-р Кирил Славов от Шуменския университет, който засегна темата за резидбата на ябълки, череши и сливи.

Морфорогическите особенности на овощните дръвчета и как да получаваме хубави, едри плодове и съответния добив коментира лекторът. Според него, сортът е важен, но от огромно значение е формирането на плодните пъпки и нужната резидба.

Напоследък се появиха много вносни сортове, при тях има особености, с които всеки стопанин трябва да се запознае, ако иска да има резултат неговата дейност.

Промените в климата в последните години също са оказали влияние върху развитието на овощните дръвчета у нас. В Шуменско миналата година масово се е наблюдавало струпясване по ябълките, въпреки грижите на стопаните.

Дърветата се оголиха много рано, листата опадаха и сега се оказа, че няма плодни пъпки, коментира на срещата доц.Славов. Сподели и личния си опит в грижата към запазване на плодните пъпки, листата и храненето на дръвчетата.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Лектор по темата бе доц. д-р Кирил Славов от Шуменския университет, който засегна темата за резидбата на ябълки, череши и сливи
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини