Спират със закон найлоновите торбички

Да се ограничи употребата на найлоновите торбички.

Как да стане това в момента се обмисля от експерти от Министерство на околната среда и водите.

Министър Джевдет Чакъров съобщи на среща с журналисти по повод 5-ти юни Световния ден на околната среда, че в момента се работи по законодателни инициативи.

Експертите проучват практиките, чрез които в различните страни се ограничава използването на тези торбички.
Тепърва предстои да се предложат различни варианти.

При всички случаи трябва да се предвиди употреба на хартиени опаковки и на опаковки от материали, които по-лесно се рециклират и оползотворяват, обясни министърът.

Министър Чакъров съобщи още, че във връзка с изграждането на НАТУРА 2000 е разпоредил проверки по Регионални инспекции. Те ще се правят в най-чувствителните зони, за да установят дали е отчетен комулативният ефект при оценките на проектите за съвместимост с екомрежата.

Специална проверка е разпоредена за Калиакра, където се изгражда ветроенергиен парк от компанията „Инос", уточни министърът. Резултатите от нея трябва да са готови до следващата седмица и ако се установят сериозни нарушения, може да се стигне и до отнемане на разрешителни, допълни той.

Също така министър Чакъров ще изпрати писмо до своя колега Петър Димитров с предложение да се актуализира Националната дългосрочна програма за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници (2005 - 2015 г.) и да се внесе в МОСВ искане за преценяване на необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимостта за актуализацията на програмата.

Това отново се прави, за да се намали рискът от увреждане на зоните от НАТУРА 2000 при изграждането на съоръженията за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини