Intel: гответе се за процесори с хиляди ядра

Водещият инженер на Intel Microprocessor Technology Lab Ануар Гулом препоръчва на разработчиците на софтуер предварително да се подготвят за появата на процесори, съдържащи десетки, стотици и даже хиляди ядра.

Днес най-съвременните чипове на Intel съдържат четири ядра. В скоро време компанията планира да премине на архитектурата от следващо поколение Nehalem. Процесорите, базирани на нея ще имат до 8 ядра и благодарение на технологията Simultaneous Multi-threading ще могат едновременно да обработват до 16 потока инструкции. До сега разработчиците успяваха (с някои ограничения) да адаптират приложенията според чиповете, притежаващи няколко ядра. Но с развитието на многоядрените платформи процесът на адаптиране става все по-трудоемък и по-малко ефективен.

Ануар Гулом предлага на разработчиците поначало да залагат в своите продукти поддръжка на голямо количество процесорни ядра – даже ако към текущия момент чипове с подобни характеристики да не съществуват. Благодарение на този подход приложенията ще могат напълно да използват възможностите на новите хардуерни платформи, без необходимост от доработка.

Впрочем, през миналата година Intel демонстрира прототип на процесор с 80 ядра. Освен това, в недрата на компанията се разработва чип с кодово название Larrabee, първите версии на който вероятно ще наброяват от 16 до 24 ядра. Очаква се появата на продукти, базирани на Larrabee към края на 2009 или 2010 г.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини