Наши танцьори се завърнаха от Турция

Изображение 1 от 4

    Tанцов състав „Гайтани” при ОП „Детски и младежки център” и ГНХ „Тракия“ при НЧ „Хр. Ботев-1902“ от Димитровград взеха участие в традиционния „ Празник на малината”, който е със седемстотингодишна история и се проведе в град Бурса, Турция. Фестивалът се състоя от 11 до 16 юли и в него взеха участие състави от Македония, Черна гора, Кипър, България и Турция, които наброяваха около 200 танцьора.

    Фестивалната програма включваше всекидневни участия на открити сцени в различни квартали на четеримилионния град Бурса, предхождани от дефиле на участниците. Шест дни танцьорите представиха традиционни народни хора и оригинални хореографии с цялата българска палитра на фолклора ни.

    Културната част включваше посещение на:

    • „Капалъ чарши” – търговска улица;

    • „600 годишен чинар” ;

    • ски курорт в планината Улудаг с кабинков лифт ,

    • разходка из „Крепостта на Бурса”,

    • посещение в „Зелената джамия” ;

    • гробница на Султан Осман I Гази;

    • и търговски център „Зафер плаза”.

    Главният заместник кмет на Бурса, г-н Шемсетин Хаджиоглу, лично връчи на нашите представители плакет с лика на Султана, а димитровградската група му подари бъклица и статуетки с традиционни български носии. Г-н Хаджиоглу покани в кабинета си представители на българската група, с които разговаря за бъдещо сътрудничество между Община Димитровград и Бурса и сподели, че той е живял дълги години в Джебел и знае много за България

    В една от концертните вечери в квартал „Миллет”, изселници от България, подариха на нашите участници специален букет от орхидеи, с пожелание за бъдещи творчески срещи. Пореден жест от страхотните домакини в гр. Бурса.

    Всички танцьори се завърнаха с красиви спомени и много приятелства.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини