В Димитровград почетоха 113 -ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

    113 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание бе отбелязано днес в Димитровград. Представители на Македонското землячество поднесоха венци и цветя на паметника на Гоце Делчев до храм "Св.Димитър". Той бе открит преди 3 години на едноимената улица след решение на Общинския съвет и по настояване на местното землячество.

    Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО).

    Началото на въстаническите действия в Битолски окръг дава тласък на революционното движение и в Одринска Тракия. Съгласно с решенията на Солунския конгрес за обявяване на масово въстание в Странджанския район е свикан конгрес в местността Петрова нива, който изработва план за действията и избира главен щаб в състав: Михаил Герджиков, Лазар Маджаров и Стамат Икономов. На 18 август бойните действия започват. Освободени са Василико (дн. Царево) и Ахтопол, изтласкват се турските части към Малко Търново и Лозенград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини