Димитровградски астрономи наблюдават метеорния поток Персеиди на Рожен

    За участие в традиционната лагер - школа на младите астрономи, провеждаща се в Националната астрономическа обсерватория в Рожен заминаха 7 димитровградски деца. В групата, ръководена от директора на планетариума в Димитровград Димитър Кокотанеков влизат и 8 деца от школата по астрономия в Хасково.

    Целта на заниманията е да бъде наблюдаван и заснет един от най-красивите метеорни потоци – Персеидите. Максимумът му ще бъде между 16:00 и 18:30ч. на 12 август, коментира Димитър Кокотанеков. Добави, че почти цялата налична техника от планетариума в Димитровград е качена на Рожен.

    "Звездният дъжд"  се случва когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето – падащи звезди. Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди.

    Младите астрономи ще наблюдават и галактики, мъглявини, планети, звездни купове и др. Лагер -школата за любителите на астрономическите явления от Димитровград и Хасково се провежда за 18-та поредна година.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини