Монтираха 12 камери за видеонаблюдение на изходите на Димитровград

    Новата система за видеонаблюдение, която вече е монтирана на входно -изходните артерии на Димитровград бе представена днес. На пресконференция в Общината кметът Иво Димов, шефът на Областна дирекция на полицията ст.комисар Ангел Цанков и началникът на РУП- Димитровград гл.инспектор Ангел Дулев коментираха нововъведението.

    12 камери са разположени на изходите на Димитровград, като на отделните места има по 2 или по 4 камери, следящи трафика. Това са ул."Хасковска" до входа на УСМ, стария мост на река Марица до бившия ПЕК, У-образното кръстовище на бул."Съединение" и бул."Ст.Стамболов", както и моста на река "Марица" до бензиностация "Сиера". 

    Наблюдение вече има и в района на ЖП прелеза до южния портал на "Неохим" по пътя за Черногорово и кръстовището на ул."Илинден" и пътя за село Крум. Четири от 12-те камери са монтирани на новия ЖП надлез около Водната кула, както и в подлеза с изложбата, разположена там. Част от тях правят запис, други-  имат охранителна функция. 

    Камерите са последна дума на техниката, разполагат с вграден софтуер, както и с възможност за запис до 48 часа след прекъсване на захранването, поясни кметът Иво Димов. Според него, това се прави за сигурността на гражданите. Работата по изграждане на системата в Димитровград е продължила 3 години, като не стана ясно точно колко струва тя. Инвестицията е в рамките на отделените от Общинския съвет за тази цел 30 000 лв.

    Сигналът е криптиран и минава изцяло по отпичен поздемен кабел, стана ясно на представянето. Камерите могат да засичат кола, движеща се с над 140 км/ час и дори със загасени фарове номерът се вижда.

    Видеонаблюдението е базирано при дежурните в Районното управление на полицията. Записите ще се пазят в рамките на 30 дни. Данните ще бъдат използвани изцяло за предотвратяване на закононарушения, поясни шефът на ОДП-Хасково Ангел Цанков. Достъпът до информацията ще е ограничен и няма да се ползва за цели, които не касаят сигурността, увери още той.

    "Това е едно ново партньорство за нас, Община Димитровград има далновидна политика по отношение на сигурността. Надявам се това да ограничи извършителите на престъпления от порядъка на 30 до 40%, каквито са данните на градовете въвели такова наблюдение", каза Цанков.

    Според него, с помощта на видеонаблюдението може да се проследи как в града се извършва снегопочистването, сметсъбирането и да бъде засечено неправилно паркиране или движение с несъобразена скорост.

    Вероятно догодина в бюджета на Общината ще бъдат отделени отново 30 000 лв. за разширавяне на видеонаблюдението на града, каза още кметът. Заяви, че с камери ще бъде опасана и пешеходната зона бул."България", според предвидения там проект за ремонт в края на годината. Видео репортаж по темата -вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ох
      Ох Котьо
      11 0
      18:50, 31 авг 2016
      А кога ще монтират камери на кръговото до ОМВ-то да снимат гъзарчетата кога се въртят към 23:30 и да ги глобяват??
    • 2
      Ми
      Мина
      2 0
      21:32, 3 сеп 2016
      Закъсняхте с камерите при изложбата около водната кула.Прекрасните фотоси пак са надупчени.Препоръчам да се опаше с камери и булевард "3 Март " от новото кръгово до кръстовището със светофари , защото там нарушенията са по две на минута , а полицейска кола не се мярка дори за банички сутрин.И като казах банички , около "Хапката" да има поне две камери, защото любителите на тестени изделия спират безразборно , сакън да не им изстине колачето, ако спрат на паркинга .
    Последни новини