Представиха 9-ото издание на уникалния календар на Община Димитровград

    Новият календар на Община Димитровград за периода септември 2016 - септември 2017 година бе представен официално днес. Това е деветото издание на календара, който е тематичен и единствен подобен в България, включващ произведения на изкуството от фонда на тукашната галерия "Петко Чурчулиев". Тази година в него са показани снимки на 13 скулптури - 12 за всеки месец и една за корицата на календара. 

    За авторите, представени в уникалния продукт говори уредникът на галерия "Петко Чурчулиев" Антоанета Станчева. Тя посочи, че в календара има две произведения на почетния гражданин на Димитровград и министър на културата Вежди Рашидов. Със свое произведение е представен и местният творец Петър Панчев - автор на паметника на Апостол Карамитев и на този на Пеньо Пенев пред Дом-музея.

    "Целта тази година е да провокиравме отношението на димитровградчани към пластичното изкуство. Близо 2 500 експоната притежава тукашната галерия, част от които е малката пластика", каза Станчева. Имена в скулптурата като Румяна Русинова, Ставри Калинов, Филип Папазов, проф. Емил Попов, доц.Кирил Матеев, Маргарита Пуева и др.присъстват в новия календар. От него получиха присъстващите на събитието димитровградчани, както и представители на побратимените на Димитровград, пристигнали за празника.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини