Сформираха комисия заради падналия парапет от блока на ПЕК-а в Димитровград

    Живеещите в блок №8 на ул."Хр.Г.Данов" в Димитровград, където на 19 септември при ремонт се откърти парапет от тераса, са подали жалба до Община Димитровград. В нея те настояват администрацията да вземе мерка заради проблемите със състоянието на блока. Със заповед на кмета Иво Димов вече е назначена комисия от специалисти, която ще обследва състоянието на блока. В зависимост от констатациите всеки от собствениците на апартаменти там ще получи предписание с конкретен срок, в който трябва да предприеме мерки за укрепване, коментираха от администрацията.

    "Поддръжката на блока е ангажимент на собствениците", коментира кметът Иво Димов. Според него, няма как администрацията да финансира ремонта и да вложи средства в него. Кметът припомни, че блок №8 е панелен и попада в обхвата на националната програма за саниране на многофамилните жилищни сгради. До момента обаче, живеещите не са подали документи за участие в нея.

    Това е втория подобен случай с блока на ПЕК-а в Димитровград.  През май месец 2015 г. част от тераса на 6 етаж се откърти и падна, но за щастие нямаше пострадали. Причината се оказаха корозирали заварки. При инцидента на 19 септември леко пострада мъж, помагал при ремонта. Той получи охлузване на крака и бе прегледан в болница. Блокът на ПЕК-а е строен преди повече от 35 години. Първите му обитатели са се нанесли през април 1980 година.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Изказвам благодарност на Кмета на Димитровград - г-н Иво Димов, за своевременната реакция и сформирането на комисия, която да разследва причината за падането на стоманобетонния панел на източната ми тераса, изпълняващ функцията на челно заварен парапет към етажната железобетонна плоча. На 17 септември, при ремонта на терасата на намиращия се под мен апартамент №3, при премахване на винкелната конструкция, носеща остъкляването, се случва падането на парапетния панел, вследствие на силно кородиралите заварки на 6-те броя Г-образни планки, свързващи панела към железобетонната плоча. От чертеж №1 на изпратеното от Общината проектантско предписание за укрепване на терасите на блока, е видно, че строителната фирма, изградила блока преди 36 години, не е изпълнила проектантското решение и е заменила носещите П-образни планки ( луайзен 100 ) , всяка с дължина 350-400 мм с Г-образен профил ( винкел ) 50Х50 с дължина на всяка планка 100 мм и по този начин е отслабила заварките около 2,3 ПЪТИ. Това отслабване е в резултат на намаляване дължината на заварките по проект от 1400 мм на 600 мм при фактическото изпълнение с винкелови планки, вместо с луайзенови. Това именно е основната причина за силната корозия, причинена от атмосферните влияния, а не това, че терасата е отворена, както е по проект.
    Последни новини