Изтекъл документ: Лондон няма цялостна стратегия за Брекзит

Британското правителство няма цялостен план за Брекзит и в близките шест месеца може да не бъде готово със съгласувана стратегия, предаде Би Би Си.

Медията се позовава на изтекъл мистериозен меморандум, подготвен за кабинета на министър-председателя. Констатациите в него рязко се разминават с досегашните официални уверения.

Документът, с който разполага в. "Таймс", е бил видян и от наблюдател на Би Би Си. В него се предупреждава, че правителството работи над 500 проекта, свързани с Брекзит и може да има нужда от 30 000 души допълнителен персонал.

При все това обаче още няма обща стратегия за излизане на страната от Европейския съюз, "поради разделения в кабинета".

Документът е написан от ненаименуван консултант, носи дата 7 ноември и е озаглавен Вrexit update (нещо като „Брекзит, най-ново").

Откъм правителството казаха, че "не разпознават" твърденията в меморандума.

Министърът на транспорта Крис Грейлинг заяви, че "няма представа", откъде идва той и подчерта, че това не правителствен документ.

Шест месеца след март

Би Би Си припомня, че министър-председателят Тереза Мей се надява до края на март идната година да задейства чл. 50 от Лисабонския договор, т.е. официално да започне двегодишния процес на излизане от Евросъюза.

Меморандумът обаче показвал колко сложно, натоварено и трудно ще бъде реализирането на Брекзит. Щели по-специално да са нужни още 6 месеца преди правителството да реши точно какво иска да постигне от Брекзита, или да договори приоритетите около него.

Докладът съдържа критика към Мей, но по-впечатляваща е констатацията му за разцепления в кабинета.

„Таймс” отбелязва, че в единия лагер са външният министър Борис Джонсън и министрите, отговорни за Брекзит и за външната търговия - Дейвид Дейвис и Лайъм Фокс. Техни противници били министърът на финансите Филип Хамънд и държавният секретар по бизнеса, енергетиката и промишлеността Грег Кларк.

Документът, цитиран от „Таймс”, освен това разкрива: „Всяко ведомство е разработило план за това какви биха могли да са последиците от Брекзита и как то да се справи и в най-лошия случай”.

„Макар и необходимо – отбелязва неизвестният автор, - това е твърде недостатъчно за подготвянето на правителствен план за Брекзит; не са подредени приоритетите и няма връзка с цялостна съгласувана стратегия”.

Документът подсказва също, че едрият бизнес би могъл скоро „да насочи револвер към главата на правителството”, за да си осигури необходимото за поддържане на работни места и инвестиции.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини