Обсъдиха екологичната оценка на Общия устройствен план на Димитровград

    Екологичната оценка на Общия устройствен план на община Димитровград бе обсъдена днес в зала "Гросето". Стана ясно, че към момента няма постъпили възражения по оценката, а крайния срок за това изтича в понеделник 28 ноември, поясни гл.архитект Томи Томов.

    Как ще се отразят предвидените дейности в Общия устройствен план върху околната среда на града и общината представиха авторите на доклада. Те дадоха и препоръки, които ще доведат до подобряване състоянието на въздуха, водите и почвите в района.

    Едната от тях включва довършване на канализационната и водопроводна мрежа на село Добрич и Меричлери, както и изграждане на отпадъчни станции за отпадни води. 

    Оценката на експертите е показала, че реализирането на плана няма да промени съществено качеството на атмосферния въздух над общината. Епизодични превишавания на замърсяването в района причинява автомобилния транспорт и промишлеността, се сочи в доклада.

    По отношение на замърсяването на почвите бе препоръчано да се обърне внимание на няколко нерегламентирани сметища от локален характер, като те бъдат рекултивирани. Устройственият план включва увеличаване на урбанизираните територии за сметка на земеделските, посочиха експертите. Те посъветваха и да се ограничат концесиите за добив на инертни материали в бъдеще, за да не се отрази това върху околната среда. Екологичната оценка е публикувана на сайта на община Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини