Закриват над 300 училища през 2009-а

Над 300 училища в страната ще трябва да бъдат закрити поетапно от следващата учебна година, съобщи председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, пише вестник Монитор.

"През 2009 г. у нас ще има 23 000 ученици по-малко, отколкото са сега. Това неминуемо ще наложи закриването на още училища в страната. Техният брой ще бъде около 300, като най-засегнати са малките населени места, където има недостатъчно деца. Ние сами направихме демографски анализ на населението. Отчетен е и фактът с голямата емиграция в нашата страна през последните години. Ясно е, че българските деца непрекъснато намаляват", допълни Янка Такева.

В началото на тази учебна година Министерството на образованието и науката (МОН) закри или преобразува общо 344 школа в страната. Завинаги хлопнаха кепенци 299 училища, а останалите от средни станаха основни или начални учебни заведения. Част от тях са със статут на средищни или защитени, тъй като са единствени за даден регион.

Тази учебна година бяха създадени 74 защитени училища, а през 2009 г. те ще бъдат увеличени с още 17. Предвидената от МОН издръжка за тях е 4 млн. лв. Средищните школа за момента са 700.

"Разчитаме на общинските съвети по места да направят техните училища от средищни в защитени, за да не бъдат закривани. Такъв е случаят в село Грамада, Видинско, например", допълни Такева.

От синдиката са изпратили писма до МОН, министър-председателя, Народното събрание и Сдружението на общините в България с молба да не се продават на безценица сградите на закритите тази година училища. От съсловната организация настояват помещенията и прилежащите към тях училищни дворове да бъдат използвани за социални или здравни нужди, заведения за рехабилитация и др.

"Все още общините не са тръгнали да продават закритите училища в страната, така че се надяваме да бъдем чути. Иначе проблемът с реституцията на училищни имоти из страната не е толкова актуален, както е с дворовете и терените, собственост на университети. Има единични случаи на претенции на частници върху училищни имоти", обобщи председателката на СБУ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини