Одобриха План за действие за устойчива енергия на Димитровград

План за действие за устойчива енергия на Димитровград е бил одобрен преди дни, информират от пресслужбата на Общината. Той е част от Споразумението на кметовете за климата и енергията – обединение на местните и регионалните власти в Европа. Основан е на инвентаризацията на базовите емисии и оценка на риска и уязвимостта, свързани с климата в общината.

По този начин Димитровград става допустим кандидат до ресурсите на Програма "Хоризонт 2020" - осмата рамковата програма на Европейския съюз за иновации,  уточняват от администрацията. Годишният бюджет на програмата е на стойност почти 80 млрд. евро.

Одобреният и разработен план дава възможност не само на Общината да се възползва от финансовите инструменти на Европейската комисия. Това могат да направят и различни организации на територията на общината, които искат да въведат иновативни подходи в областта на здравеопазване, селско стопанство, биоикономика; енергетика, транспорт,действия по климата, околна среда, ресурсна ефективност и суровини и др.

От Общината уточняват, че предстои да бъде депозиран мащабен проект с акцент иновации в енергийната ефективност, подкрепен от 15 европейски партньори. Сред тях са Англия, Италия, Франция, Испания, Гърция, Румъния, Португалия, Хърватия, както и местни и регионални власти, водещи научни звена и частни компании в областта на енергийната ефективност и информационно комуникационните технологии.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини