Георги Първанов в Кърджали:В моите очи турският посланик Гьокче е персона нон грата

    В моите очи турският посланик в София Сюлейман Гькче е персона нон грата.Той трябва да напусне страната ни.Действията му отдавна надхвърлят добрия тон на дипломацията.Такива безобразия не е имало в цялата съвременна история на България.Този посланик работи против добрите отношения мажду страната ни и Република Турция ,установени от мен по времето на президента Сезер и тогавашния премиер Ердоган. Това подчерта в изявление за медиите в Кърджали президентът Георги Първанов, който присъства на предизборна среща на коалицияАБВ -Движение 21 с обществеността на региона в комплекс“Арпезос“ днес.Първанов припомни,че пръв,като политик от АБВ е поставил въпроса за вмешателството на посланик Гьокче в партийното строителство на определена политическа формация в страната ни.

    Турция хвърля тежка сянка върху демократичността на предсрочните парламентарни избори в у нас. Намесата на Анкара представлява заплаха за свободния вот.Подобна намеса не е имало дори в изборите във васалната Източна Румелия,веднага след Руско-турската освободителна война, каза още президентът.

    Първанов подчерта още,че очаква по-голяма категоричност от президент,премиер и лидери на политически сили по отношение на намесата на Турция във вътрешните ни работи.Той препоръча при президента да бъде проведено съвещание във формата на Консултативния съвет за национална сигурност. Необходимо е държавният глава да постави въпросът пред цяла Европа за турския натиск и вмешателство. Вместо това българските институции и правителство са се снишили,каза още Първанов.

    Той припомни,че в книгата „Стратегическа дълбочина“ на бившия турски премиер Ахмед Давутоглу,очертаваща параметрите на днешната турска външна политика е отбелязано,че наличието на малцинства и религиозни символи у съседите са основание за претенции.Днес изявленията на турски висши представители надхвърлят всакакви граници,каза още Първанов.

    Той препоръча водачите на партийни листи в Девети кърджалийски многомандатен район да излязат със съвместна декларация срещу вмешателството.

    Първанов каза също,че създадената с намесата на Турция партия ДОСТ е укорима в морален аспект още от учредяването си.Секретните служби и компетентни органи трябва да преценят дали няма нарушаване на българското законодателство.

    На въпрос на Кърджали бг вести,какво отличава държавникът от политика в такава ситуация,президентът посочи,че държавникът отстоява националния интерес и този на хората,а политикът на партийния апарат.Той каза,че винаги е работил за максимално съгласие и Тройната коалиция е добър пример.Това трябва да бъде и пример на ново правителство след вота.Първанов изрази мнение,че избраният на 26 март парламент трябва да изкара мандата си.Страната има нужда от сигурност,но не измамна,каквато демонстрираха двата кабинета „Борисов“.Според него новото правителство трябва да защити пред обществото солидна програма.

    Първанов не коментира параметрите на предизборната програма на коалицията АБВ-Движение 21,като остави това на номинираните в листата.Той само посочи,че като ляви формации АБВ и Движение 21 се обявават против плоския данък,който ощетява хората с ниски доходи.За бизнеса коалицията иска Държавен инвестиционен фонд,който да подкрепя иновативни производства.В момента страната ни е сведена до износител на суровини.

    Първанов припомни също,че АБВ е била за минимална заплата от 480 лева,предложение направено от ексминистър Калфин пред експремиера Борисов.То бе отхвърлено,а сега ГЕРБ говорят за 650 лв.минимална работна заплата,посочи президентът.

    Георги Първанов изрази опасения,че предизборната кампания се води безидейно и на две скорости.Това ще доведе до избор на парламент с много нисък рейтинг и със кратък живот.В първата част от кампанията ни занимават дали да дебатират пряко Борисов и Нинова или не.Във втората се вифхри словестна битка между Борисов и Йончева.Кампанията е на две скорости.Едната е за обявените за фаворите две формации,а другата е за Б-групата,където състезанието е за олимпийския принцип на участие,каза още президентът.

    Георги Първанов посочи ,че коалиция АБВ-Движение 21 прави консервативна кампания ,която се базира на идеи и ясни платформи.АБВ е издигнала силни листи с много нови лица.Коалицията с Движение 21 работи в много добър синхрон.

    Георги Кулов

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини