Не избраха химн на Димитровград

Нито една от трите предложени за химн на Димитровград песни не бе одобрена от Общинският съвет на сесия днес. Те бяха оформени като отделни докладни, включени в дневния ред.

За "Свещен град“ с автор на текста Петко Каневски и музика на Ваня и Ангел Ангелски гласуваха 5-ма съветници, двама бяха против, а с "въздържал се" гласуваха 22-ма общинари.

„Химн на Димитровград“ с текст на Ана Топалова и музика на Минко Ламбов получи одобрението на 3-ма съветници, 4-ма бяха против, а с "въздържал се" гласуваха 29 общинари.

Третото предложение - „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Хайгашод Агасян получи подкрепата на 8 съветници, против нямаше, а 19 гласуваха "въздържал се".

Гласуването премина без дебати в зала "Гросето". Единствен по темата говори кметът Иво Димов. Той заяви, че намерението е било да се направи нещо стойностно, нещо което ще остане в годините и да бъде в полза на всички димитровградчани.

Димов припомни, че комисията, която е одобрила трите предложения е била от професионалисти, но според него идеята за химна се е опорочила. "Нито едно от трите предложения, макар че са добри, мен не можа да ме жегне", бяха думите на Иво Димов.

Кметът сподели своето мнение и за песента "Здравей, Димитровград!" в изпълнение на Ваня Костова, която се е превърнала в неофициален химн в годините.

"Песента е прекрасна, тя обаче не е химна, който аз си представям и не е минала през официалната процедура", заяви градоначалникът. Той не скри, че се радва, че не се налага да взземе решение за химна, а това е оставено в ръцете на Общинския съвет.

Припомняме, че конкурса за официална песен на Димитровград бе обявен заради 70-годишнината на града, която ще се чества през септември. Организирано бе обществено обсъждане през месец май. Имаше и анкета на сайта на Община Димитровград, където гражданите можеха да подкрепят предпочитаната от тях песен.

От гласували над 3 400 души, "Химн на Димитровград" е подкрепено от 47%, "Свещен град" получава 29%, а "Здравей, Димитровград" е с 19%.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Х
    х
    3 -1
    14:14, 29 юни 2017
    Е нали имаше анкета или гражданите пак нямат право на глас ...!?!
  • 2
    У
    у
    6 -1
    16:23, 29 юни 2017
    Ами като са видяли колко са софийските айпита и колко димитровградските са си направили изводите доколко е легитимна тая анкета. Голямо драпане някой да прибере 3 500 лв. от джоба на димитровградчани!
  • 3
    Ко
    Констатация
    1 -2
    16:19, 30 юни 2017
    Иво Димов се ояде вече и освен лизачи, никой друг не може да вирее край него, Пет пари не дава за талантите на града, Капралов и Ваня Костова кучета ги яли! Шампионите по борба не го интересуват, награждава номенклатури като Шишков, щото го похвалили... А това е сигурен знак, че и той ще се сгромоляса един ден като Стефча, дето също се беше самозабравил. Жалки хора, калинки нещастни!!!
Последни новини