Еколози: Депутат от ГЕРБ лъже, че копира германски опит

Природозащитници уличиха в лъжа депутата Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия в Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ е един от вносителите на скандални предложения за промени в Закона за опазване на околната среда, с които се ограничава правото на обжалване в съда на Оценките за въздействие на околната среда (ОВОС). Той, Ивелина Василева (бивш екоминистър) и Станислав Иванов, също от ГЕРБ, искат ОВОС да се обжалва само на една инстанция и произнасянето на първоинстанционния съд да бъде окончателно за обекти от национално значение.

Кирилов обяви, че и в Германия жалбите минавали само на една инстанция. Което се оказа невярно.

"Не разбирам защо шефът на правната комисия в Народното събрание ще тръгне да лъже за неща, които човек лесно може да провери. Само за една минута отварям портала на ЕС за правосъдие и намирам потвърждение, че в Германия има триинстанционно административно правосъдие - три инстанции, а не една, както твърди г-н Кирилов", коментира във Facebook известният природозащитник Тома Белев.

"Внесените поправки ограничават възможността за правна защита и са в противоречие с международното право, евродирективите и с българската конституция", обясни екоактивистът Андрей Ковачев, цитиран от OFFNews . Според него предложенията на депутатите от ГЕРБ са абсурдни. "Искат да изпишат вежди, но ще избодат очи. Глупостта управлява България", посочи Ковачев.

Внесените и разпределени спешно по комисии поправки в Закона за околната среда вероятно целят да блокират бъдещи жалби срещу силово налаганото трасе на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, както и евентуални жалби срещу екооценките на други проекти като магистрала "Хемус".

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини