Помогнете на 4-годишно момиченце от Димитровград да проходи

От подкрепа се нуждае семейството на 4-годишно момиченце от Димитровград, което мечтае то да проходи. Малката Радост се ражда недоносена и тежи едва 1 кг. Преждевременното ѝ раждане е довело до кръвоизлив в мозъка, хидроцефалия, неврохирургична операция. Следват прегледи и консултации с неонатолози, неврохирурзи, невролози, ортопеди, офталмолози, физеотерапевти, рехабилитатори, зрителни терапевти, логопеди много други специалисти.

На 3 месеца момиченцето започва ежедневна рехабилитация, която продължава и до днес. Макар и по-късно, детето се изправя, сяда самостоятелно и пълзи. Когато е на 2 години и 7 месеца е поставена диагноза Детска церебрална парализа. Малката Радост претърпява пет ортопедични операции за отпускане на сухожилията на крачетата и още по-усилена рехабилитация.

През деня времето на детето е заето с упражнения, масажи, посещава два пъти седмично конна езда. Семейството не се откразва от мечтата си детето да проходи. Така се стига до рехабилитационен център „Рибем“ в Истанбул, където с Радост се провеждат специални упражнения за позициониране, баланс, координация, укрепване и засилване на мускулите и много други. Малката е със специални дневни шини, които да държат крачетата изправени. Направени са и много консултации със специалисти в Турция, които са убедени, че Радост ще проходи. Резултатът от проведената рехабилитация е видим и напредъка е огромен, казват от семейството.

„Изпълнени сме с надежда, защото броени дни след завръщането си от Турция, тя вече стои изправена и дори направи първите си 1-2 неуверени, плахи, малки, но самостоятелни стъпки, което е невероятно и което за почти 3 години огромни усилия не можахме да постигнем в България. За дете което преди седмици не можеше да стои изправено за секунда, това е страхотен резултат. Огромно щастие е да видим как малката ни героиня пристъпва смело към мечтите си“, казват още близките.

Радост вече е на път да постигне целта си и това е благодарение на рехабилитацията. Предстои детето да замине за още един курс рехабилитация в Турция, тъй като само толкова може да си позволи семейството. От центъра препоръчват рехабилитацията да се извършва всеки месец по 2 седмици до прохождането на детето. На ден се извършват по два часа рехабилитация на стойност 350 лв. , но сумата е непосилна за семейството.

„Тя е нашето слънчице, смел боец и герой. Нека заедно ѝ помогнем да проходи! С голяма надежда и вяра се обръщаме към Вас мили хора. Надежда, че нашата Радост скоро ще проходи и ще бъде нормално дете. Нека видим щастливата ѝ усмивка, тя го заслужава. Благодарим Ви от сърце!", призовават от семейството.

Има създадена и страница на Радост във Фейсбук, както и дарителската сметка за набиране на средства:

Банка ДСК
BIC – STSABGSF
IBAN – BG91STSA93000024757217

Радост Владимирова Дукова

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини