Димитровградчани организират в Германия концерт-спектакъл, посветен 3 март

Изображение 1 от 2

    Празничен концерт-спектакъл, посветен на 140 години от Освобождението на България от турско робство се организира в немския град  Щутгарт на 2 март 2018 година. В основата на инициативата е димитровградчанката Боряна Христозова, която е и ръководител на местният клуб по фолк аеробика "Плетеница". Нейн е сценария, а също и хореографията, постановката и режисурата на спектакъла. За музикалното оформление и мултимедията ще се погрижи Ангел Петров.

    Боряна и Ангел започват с първия български фолклорен клуб в Щутгарт, наречен „БалканДенс”. Той е сформиран 2016 година. В него танцуват около 60 души, които вече са усвоили над 30 различни хора. Подготовката за празничния концерт-спектакъл тече от няколко месеца.

    "За пръв път българската общност в Щутгарт ще присъства на подобно мероприятие, организирано на местна почва, на което почетни гости ще бъдат почетния консул на България във Федерална провинция Баден-Вюртемберг - Др. Тил Трукенмюлер и представители на Българската Православна Църква в Щутгарт", коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Боряна Христозова. По думите й, очакват се и солиден брой чуждестранни гости, които проявяват голям интерес към мероприятието.

    Концертът ще представлява мултимедийно-танцов спектакъл, който ще представи пред българските и немски зрители природните красоти и фолклорното богатство на страната ни и ще бъде с продължителност от час и половина. В него ще участват 40 изпълнители, които ще представят общо 15 хора и танцови композиции от всички етнографски области на България.

    По-голямата част от хората за пръв път се сблъскват с предизвикателството на фолклорния танц и подготовката за този концерт е истинско изпитание за тях, допълни още Боряна Христозова За реализирането на концерта, екипът е много благодарен на множеството спонсори, оказали сериозна подкрепа.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Бо
      Боряна Христозова
      0 0
      13:53, 7 фев 2018
      Само едно уточнение, че групата в Щутгарт току-що бе сформирана, когато я открих и беше без хореограф. С колегата работим заедно от разстояние 😉
    • 2
      Ди
      Димитров
      1 -2
      22:46, 9 фев 2018
      Може ли празника който е на 3 март събота да го празнувате на 2 ри петък ,работен ден .
      Аз живея близо до Щутгарт, но за съжаление няма да мога да дойда защото съм на работа като много други българи в Германия.
      То бива бг.простотия ,не се научихте...
      • Йо
        Йоана
        1 0
        14:15, 18 фев 2018
        Много ми е интересно Вие някога организирали ли сте концерт? Знаете ли колко е трудно да се намери зала, която да отговаря на изискванията на групата и да е свободна точно на датата, на която ние искаме?? Ей такива коментари като прочета и направо ми става жалко. Хора, които нямат НИКАКВА представа какво предизвикателство е и колко труд се изисква, за да се организира нещо такова да седят и да плюят насреща. Следващия път, когато Вие решите да организирате спектакъл и намерите подходяща зала на подходяща дата, тогава може да давате “акъл”. Ние на 3 март също организираме празнична вечеря за всички българи в околността, за да отпразнуваме празника заедно.
        Вместо да оцените труда на хората и да се зарадвате, че БЪЛГАРИ са се събрали да направят нещо хубаво, Вие наричате това простотия. Простотията е във вашия коментар.
    Последни новини