Предлагат да се отпускат стипендии за висше образование в община Димитровград

Да бъдат отпускани стипендии за висше образование, магистратури, докторантури, специализации и допълнителни квалификации на жители на Община Димитровград настояват от коалиция "Да за Димитровград". Предстои докладна с такава наредба да бъде внесена в Общинския съвет, по нея сега се работи, информират от коалицията в съобщение до медиите днес.

Финансовата помощ по нердбата да идва от бюджета на Общината. Помощта ще бъде отпускана на изучаващи дефицитни за района специалности, които след дипломирането си ще се реализират професионално в  Димитровград, предлагат от "Да за Димитровград". Условието е след завършването си стипендиантът да работи във второстепенни разпоредители с бюджета или търговски дружества с мажоритарен пакет, собственост на общината.

"Липсата на квалифицирани кадри за някои сектори в региона е доста осезаема, например, здравеопазването. Убеден съм, че финансовата подкрепа ще мотивира много млади хора да продължат образованието си. Смятам, че по този начин общината ще отговори адекватно на предизвикателството да осигури точните специалисти за определени професии, коментира Стефан Димитров по повод подготвящата се наредба.", коментира председателят на "Да за Димитровград" Стефан Димитров. Според него, образованието е приоритет за коалицията, а предлаганата наредба е опит да се реши важния проблем с липсата на квалифицирани кадри.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини