9 °C

Честваме 140 години от Освобождението на България

140 години от Освобождението на България се навършват днес. 3 март е датата, на която е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя.

Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878 г.) и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

Договорът е подписан около 17 ч. на 3 март (19 февруари стар стил) 1878 г. в Сан Стефано (днес квартал на Истанбул), от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна, независимо от това, че българите са участвали във военните действия и са дали 3 456 убити опълченци.

Националният празник ще бъде отбелязан с прояви в цялата страна.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Ko
  kokolobolo
  13 -2
  09:07, 3 мар 2018
  да живей българия......
  • Бу
   Буден
   5 -1
   10:19, 3 мар 2018
   барем днес да беше написал, "българия" както трябва :(
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   4 -11
   11:21, 3 мар 2018
   Днес празнуваме 100 годишнината от един друг, исти... Виж коментара
 • 2
  Ба
  Балгарин
  12 0
  10:17, 3 мар 2018
  Честит празник България !!! Честит 3ти март българи!!!
 • 3
  Ка
  Кара Ибрахим
  9 -3
  10:39, 3 мар 2018
  Българи иТурци сме братя Честит празник
 • 4
  Ке
  Кенанския Маймун
  3 -2
  11:09, 3 мар 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 5
  Ге
  Георги
  14 -1
  11:47, 3 мар 2018
  Тази статия е писана от соросоид. Днес честваме 140 години от освобождението на България от турско робство! Русия е освободила България от турското робство! Ако не беше Русия, днес още щяхме да се поздравяваме със Селям Алекюм, Ердоган щеше да ни е президент и щяхме да се наричаме Турция, а не България. Не пишете глупости, че европейските страни, Англия, и САЩ са помогнали за освобождението на България. Англия винаги е била на страната на Османската империя, европейските страни също не са ни брояли за хора(както и сега), само и единствено Русия ни е помогнала.
 • 6
  Go
  gogo
  7 -2
  12:56, 3 мар 2018
  Колко си прав Георги!! Днес слушах словата на Областният Дечев и депута Ангелова и ми идваше да повърна!! Да говориш,че България сама била избрала свободата си и днес е част от Европейското семейство,без да споменеш нито веднъж Русия е подло и долно!! Речи писани в централата на ГЕРБ!!! Мили мои тук в земята на България лежат костите на обикновените руски,украински,румънски,финландски и други воини,които под Руско знаме са воювали за православието!!!
 • 7
  Ке
  Кенанския Маймун
  1 -3
  12:57, 3 мар 2018
  Само Пормака Бочко ди Рапоне го няма на тържествата :))
 • 8
  Ми
  Мина
  0 -1
  19:36, 3 мар 2018
  И днес се намериха хора,издрапали до върха не за да почетат опълченците и русите , а за да изукат в подходящия момент - когато се споменава името на Караянчева и Борисов. Президентът също не пропусна да отбележи ,че някои политици отсъстват,сещайте се кои.Тези не се свенят да използват и такива свети празници, за да манипулират.
 • 9
  ИП
  И правилно
  4 -1
  12:44, 4 мар 2018
  Мина ти учила ли си история? И правилно хората изукаха Каратанчева и Борисов, защото не може и не е морално в парламента да сипеш хули и незаслужени слова срещу Русия, която е наш освободител и в същото време да мълчиш на преклонението на Шипка. Какъв морал имат тези хора, да не почетат и кажат истината. Защо Сан-Стефанският договор е анулиран и наложен Берлинския договор от "нашите сегашни приятели" от Европа. Те никога не са ни мислили доброто.
 • 10
  Ми
  Мина
  0 -1
  19:36, 5 мар 2018
  Мислите ли,че тези,които укаха, протестираха срещу Берлинския договор? Те просто бяха там точно за това - да освиркат.Така както, преди много години ,когато поднасяха венци пред паметника на Васил Левски,група сини лумпени също освиркаха лидерите на БСП, а сините лидери гордо вдигаха пръсти за поздрав. Онова бяха сините боклуци , а тези - червените.И на Шипка и пред Левски не е място за омраза,а за почит и преклонение. Впрочем Каратанчева е тенисистка.
 • 11
  Та
  Така
  1 -1
  09:39, 6 мар 2018
  Така мислят патките като тебе! Тениситка, другия път, просто съвпадение на имена!
 • 12
  Ми
  Мина
  1 0
  14:31, 6 мар 2018
  Защо ли се вързвам на раковчански селянин, но не е съвпадение на имена.Аз говоря за КараЯнчева,която е председател на Парламента, ти ми говориш за Каратанчева.Никой не ти е крив,че не знаеш кой е председател на българския парламент.
 • 13
  Та
  Така
  1 0
  23:04, 6 мар 2018
  И какъв председател на парламента е като не знае, че Пекин е столица на Китай , а не на Виетнам. Такъв председател на НС не искам и да го знам. Виждам, че си побъркана герберка и тълкуваш нещата както си искаш. Този който, който не тачи освободителя си е мерзавец. Хората с право я освиркаха. Напоследък много калинки налазиха в държавата. Калинки не уважавам да бъдат в устройството на държавата и те са без име. За селяни не ми говори защото и ти ще попаднеш в тази графа, като гледам разсъжденията ти.

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини