Предлагат Димитровград да отбележи Световния ден на аутизма

Световният ден за информираност за аутизма - 2 април да бъде отбелязан в Димитровград, предлагат от групата на "Да за Димитровград" в местния парламент. Председателят й Стефан Димитров е внесъл докладна, свързана с проблемите на децата с аутични разстройства. която се очаква да бъде разгледана на сесия в края на март.

Димитров предлага Общината да подкрепи инициативата "Освети в синьо", като сградата на кметството бъде огрята в сини светлини на 2 април. Мотивите му са нарастващия брой на хората с подобни проблеми и желанието за повече информираност по темата. 

"Едно на всеки 100 деца по света се ражда или развива аутистично растройство, но честотата варира много в различните общества, както и по отношение на вида на отклонението. В България броят на хората с аутизъм е неизвестен. От решаващо значение за тях са ранната диагностика, адекватната терапия, рехабилитацията, специализираната помощ, доброто образование и заетостта, за да се избегне задълбочаване на аутизма и последващата социална изолация, пояснява Стефан Димитров.

Според него, Общината може да даде своя принос за повишаване осведомеността и насърчаване на ранното откриване и диагностика на аутизма. Стефан Димитров предлага инициативата "Освети в синьо" да стане част от Общинската стратегия за развитие на социалните услуги. Възможо е също така в Димитровград да бъдат организирани безплатни обучения и семинари за родителите на деца с подобни проблеми.

 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини