С групово посещение при зъболекар, малчугани получиха подаръци и напътствия за добра устна хигиена

Изображение 1 от 6

    Днес, 8-ми ноември, димитровградския зъболекар д-рТашева, съвместно с 4-та група на детска градина Приказка, организираха посещение в зъболекарски кабинет.

    Целта на мероприятието бе запознаване на 6-годишните деца със зъболекарския стол и лекция на тема дентална хигиена. На всички 19 деца бе направен профилактичен преглед , а за родителите бяха написани напътствия за справяне с проблемните зъбчета. На един от малките пациенти, Мартин, дори бе извадено млечно зъбче, поради пробилия постоянен зад него, което предизвика голям интерес у всички деца, а момченцето си тръгна от кабинета с усмивка на устата и специална кутийка, в която му бе поставено зъбчето като сувенир.

    По интересен начин бе обяснено на децата, как да полагат грижа за своите зъбчета, след което те получиха подаръци от зъболекарския кабинет. Важни напътствия за добра зъбна хигена са, че всяко дете трабва да си мие по два пъти на ден зъбчетата. Измиването се извършва сутрин веднага след ставане и вечер, непосредственно преди лягане. Важно е родителите да показват и да помагат на дечицата да мият своите зъби старателно, с кръгообразни движения за поне 2 минути на измиване. Препоръка за да се избегне оттегчаването на малчуганите е, да им се пуска песничка със сходна продължителност и да бъдат изградени добри навици за устната хигиена. Другото, на което наблегна доктор Ташева е, че пастата за зъби, която използват малчуганите, трябва да бъде без флуор или поне с минимално съдържание, за да предпазва добре техните зъбчета. Всички деца си тръгнаха с подарък и с по една ябълка, а докторката им препоръча всеки ден да изяждат по един райски плод за здрави зъбки.

    Много е важно през тази възраст за да започнат по-чести посещения на лекарския кабинет и децата да свикнат, че това не е място, на което трабва се изпитва страх, а да се предизвика желание и с радост да го посещават, което бе и основната цел на груповото посещение.

    След като се появят първите постоянни зъби, е препоръчително поне два пъти годишно да се правят профилактични прегледи, за да могат да се установяват навреме евентуалните проблеми. Всички деца съвсем спокойно седнаха на зъболекарския стол с усмивки на лице и отвориха устички за преглед.

    Все още е в ход кампанията за поставяне на силанти, която стартира на 10 септември тази година. Кампанията е безплатната и ежегодно се организира от Министерството на здравеопазването. Тя засяга деца от 6 до 8-годишна възраст и нейната цел е предпазване на първите постоянни зъби. Силантите представляват вид материал, който образува тънък слой върху дъвкателната повърхност на зъбите. Това предпазва от развитие на кариес, защото с поставянето му се образува защитна бариера между зъба и бактериите. Процедурата е бърза и безболезнена, каза още д-р Ташева, която е единствения стоматолог в Димитровград, който извършва процедурата.

    Снимки от посещението може да намерите на нашата фейсбук страница

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини