Родителите на починало при зъболекар дете: Оневиняването на д-р Павлов е гавра

Оправдателната присъда, поставена от второинстанционния съд за стоматолога д-р Валентин Павлов, е гавра с паметта на детето ни. Хвърля се прах в очите, че в България има някакво правосъдие. Ще обжалваме пред Върховния касационен съд тези присъди и ще продължим да настояваме за максимално строги наказания за тези хора. Това заявиха пред bTV родителите на 14-годишния Алекс от Перник, който почина през 2016 година след интервенция в стоматологичната клиника на д-р Валентин Павлов и съпругата му Венета.

На 14 юни 2016 г. момчето постъпва на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Хирургическата интервенция е извършена от д-р Павлов под пълна упойка. Стоматологът обаче не информира родителите за възможните рискове, а по думите на почернената майка не е поискал и да бъдат направени предварително тестове за алергия към упойка. 

По време на операцията Алекс развива малигнена хипертермия - рядко и животозастрашаващо състояние, което се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия. В такива случаи трябва да се използва дантролен натрий, което не било сторено с момчето. По думите на родителите, стоматолозите не са извикали Спешна помощ, а детето им е откарано в "Пирогов" с близо час закъснение с частна линейка и в състояние на сърдечен арест. Малко по-късно Алекс умира.

През май 2018 г. Софийски градски съд осъди д-р Валентин Павлов, като постанови условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които той не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ". Преди дни обаче съдия Калин Калпакчиев оправда зъболекаря, а за анестезиолога д-р Филипова и управителя на клиниката д-р Венета Павлова присъдите са намалени от 3 на една година условно с възстановяване на правата за практикуване. 

Майката на Алекс - Албена Захариева, обясни, че не са й били разяснени рисковете от общата упойка, а само са й казали, че така синът й ще бъде по-спокоен по време на интервенцията. Не бяха направени и никакви изследвания, докторът добавил, че момчето трябва да е здраво, казва още почернената майка. Родителите ще искат максимални наказания за екипа. А за оправдателната присъда на д-р Павлов нямат обяснение, защото посочват, че дори е имало още един подобен случай на техния, но детето е откарано бързо до болницата и сега е живо. Не могат да ни убедят, че и за нашето дете не е имало шанс, заявиха почернените родители.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини