Приеха бюджета на Димитровград с 21 гласа "за", 5 "против", 4-ма се въздържаха

На провелото се днес заседание на Общинския съвет, първо за годината в която ще се проведат местни избори, се прие бюджета за 2019 година. Разглеждането и обсъждането му бе на 11-ти този месец, като бюджетните средства за 2019 година са 38 767 759 лв. Пет общински съветници бяха "ПРОТИВ", четирима гласуваха с "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" и 21 местни парламентаристи гласуваха „ЗА” бюджета и разпределението на средствата в него.

Тези, които не подкрепиха приемането на предложената финансова рамка, бяха съветниците от коалиция „Да за Димитровград” и на БСП. Съветниците от червената партия аргументираха решението си да не подкрепят финансовата рамка, заради общинската политика по разпродаване на общинско имущество, което ще лиши общината от приходи от наеми. Другите изтъкнати причини бяха малкото заделени средства за селата, обезлюдяването на общината и миграцията на младите хора, както и недостатъчното финансиране, предвидено за болницата, което тази година е намалено до 240 000 лв.

„Пълен нонсенс е това, което казвате. Няма друга община в страната, която да заделя толкова много средства за здравеопазване. Това е заслуга на администрацията и тези, които успяват да балансират приходите и разходите, и не го считам за успех за ОбС”, заяви кметът. Той припомни, че финансовото потъване на МБАЛ „Св. Екатерина” е започнало в друг мандат и обвини социалистите, че вина за това имат и те. „Вие гласувахте против един специалист от София да дойде и да поеме болницата. Спомняте ли си този случай? Спомняте ли си колко бяха задълженията на болницата? Искате да има пари за селата и болницата, но не казвате откъде да дойдат? Аз не искам да подкрепяте бюджета, защото ще подкрепяте едно успешно управление на ГЕРБ, което е доказано със своите резултати”, заяви кметът. Той подчерта, че 8 години местните данъци не са увеличавани, а от 4 години осигурява допълнително финансиране за МБАЛ по програма за труднодостъпни и отдалечени болници на здравното министерство.

По отношение на продажбите на общинска собственост, Димов заяви: „Как да осъществяваме икономическа политика, как да има инвестиции и нови работни места, ако спъваме бизнеса и не му даваме възможност да се развива. Развиването на бизнеса минава през закупуването на земя. Ей тази икономическа политика е тотално сбъркана и никога няма де се оправим”, обърна се към социалистите е градоначалникът.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини