Вазовци проведоха „Битка на класовете” - битката при Клокотница

    Днес, на 11 март, в читалнята на градска библиотека "Пеньо Пенев" се проведе „Битка на класовете” между 9-ти и 10-ти клас на ПМГ „Иван Вазов”. Темата бе победата на цар Иван Асен ІІ над византийския владетел Теодор Комнин при Клокотница. Учениците се съревноваваха на тема знания по история за конкретната битка, а поводът бе, честването на 789 години от битката.

    В ранните часове на 9 март 1230 година (денят на Св. 40 мъченици) двете враждуващи страни се срещат край река Клокотница – на 10 км западно от Хасково. Българският цар Иван Асен II ръководи сраженията от връх "Хасара" до димитровградското село Сталево, за да вдъхнови по-малобройната си войска, Иван Асен II се разпорежда, пергамент с нарушения от Теодор Комнин мирен договор да бъде набучен на копие и вдигнат като боен щандарт. В последвалата битка българският цар проявява военна хитрост, разгромява армията на Теодор Комнин и обръща в бягство ромеите и франкските рицари наемници. Комнин, семейството му и всички висши държавни лица са пленени и откарани в Търново, където Комнин е ослепен заради участието си в заговор срещу българския цар Иван Асен II. По-голямата част от владенията му били присъединени към българската държава. Цар Иван Асен II заповядва заловените обикновени войници да бъдат нахранени и пуснати по домовете им. Заради нечуваното си благородство и човечност, цар Иван Асен II е почитан и обичан “...и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи” – пише византийският летописец Георги Акрополит.

    Инициатори на състезанието са учениците от 12-ти клас Пламен Панчев, Александър Боев и Цветелин Петков.

    Проявата стартира с песен в изпълнение на ученичката Микаела Димитрова. Изказани бяха благодарности към Община Димитровград, осигурила средства и награди - флаш памет, слушалки и тонколони за компютър за отборите, както и към учителите, училището, библиотеката и музея.

    Вазовци бяха разделени в 4 отбора – „Викинги”, „Гладиатори”, „Великите сили” и „Лъвско сърце”. Надпреварата протече в няколко кръга, като един бе индивидуален. Учениците решаваха кръстословица, отговаряха на въпроси, представяха презентации. Жури от учители и ученици оценяваше знанията по история на състезателите. Исторически факти за битката при Клокотница представи археолога от Исторически музей – Димитровград Недялка Кръстева, а гост бе директорът на хуманитарния отдел в общината Антоанета Шаркова.    

    Това е втора част на състезанието, която се организира по проект „Свят и личност” от учениците на ПМГ "Иван Вазов".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини