Музика на открито за Световния ден на джаза в Димитровград

Акустично джаз трио "Димитровград", с ръководител Димитър Русев и приятели, ще изнесат концерт на открито на централната градска алея, утре от 12:00 часа.

Повод за това е Световният ден на джаза - 30 април, който е по идея на големия джаз пианист Хърби Хенкок. Той се отбелязва за осма поредна година по решение на ЮНЕСКО, като така се отдава значимото на този вид музика по цял свят.

Джазът ( jazz) е музикален стил, който възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Съчетава американска популярна музика от XIX-ти и XX-ти век.Това е очевидно от характерните му черти, които включват суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света.

В концерта, освен Акустично джаз трио "Димитровград" в състав Димитър Русев - китара, Митя Йорданов - пиано и Петър Ганев - ударни, участие ще вземат и Светлина Христова - вокал, Владислава Сотирова - тенор саксофон и флейта, Мария Арнаудова - вокал, Галин Ангелов - алт саксофон и Пламен Солаков - бас.

При дъждовно време концертът ще се проведе в Клуб КДК - Димитровград, съобщават организаторите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини