Общината: да поддържаме града ни чист, като използваме новите съдове за разделно събиране на отпадъци правилно

През втората половина на месец април в Димитровград и в шест от останалите населени места в общината бяха сменени цветните съдове за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като старите съдове тип „Ракла” бяха подменени с нови съдове тип ”Иглу”. Начинът на обслужване на новите съдове и използваната за това техника са различни, информират от Общината.

Хартиените и картонени отпадъци трябва да бъдат сгъвани или разкъсвани до степен, позволяваща преминаването им през отворите на съдовете. През изминалия период бе установено, че на някои места в Димитровград, това не се прави, което предизвиква натрупване на големи количества основно картонени отпадъци около съдовете, тяхното разпиляване и дори запалване.

От община Димитровград обръщат внимание, че ползвателите на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки са гражданите, тя не е насочена към производствените и търговските обекти. Съгласно Закона за управление на отпадъците ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради в населените места са длъжни да събират разделно отпадъците от опаковки и да ги предават на лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или на организация по оползотворяване. Въпреки това Община Димитровград е направила реверанс към търговските и производствени обекти, като чрез своя Наредба №34 е позволила те да изпълняват ангажиментите си по разделното събиране на отпадъци от опаковки, като използват изградената в общината система.

Надяваме се, че гражданите и най-вече ползвателите на търговси обекти в Димитровград ще оценят това и ще се постараят да спазват правилата за използване на новите съдове, като не допускат струпване на отпадъци извън тях. Нека заедно се потрудим да поддържаме нашия град чист и приветлив, призовават от Общината.

Изхвърлянето на отпадъци, извън предвидените за това съдове (макар и в близост до тях) е нарушение и се наказва с глоба за физическите лица и със санкция за юридическите, уведомяват още от там.

За големите търговски и производствени обекти, които генерират рециклируеми отпадъци, надхвърлящи капацитета на елементите на създадената от общината система, остава изискването за сключване на договори с лица, притежаващи разрешение или с организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Аб
    абв
    2 0
    18:04, 10 май 2019
    за батериите кога? те са силно токсични и на всички пише да не се хвърлят в коша, кога ше напрайм нещо съяествено...
  • 2
    Ми
    митко
    5 0
    19:59, 10 май 2019
    със този малък отвор само кутия празна от цигари можеш да пуснеш
  • 3
    Ко
    Коши
    5 0
    08:37, 11 май 2019
    Ако от общината санкционираха клошарите,които бъркаха в старите кошове и разпиляваха събраното вътре,нямаше да се налага въвеждането на новите съдове.Сега с тези малки отвори,няма кой да си играе да сгъва,разкъсва за да набута кашон в малкия отвор.Така ще се трупат отпадъците около кошовете и вятъррът ще ги разпилява.
  • 4
    Gg
    Gggg
    5 0
    23:32, 11 май 2019
    Българска работа. Пак някой не мисли. И този умник да даде пример как се накъсва кашон.

Още новини

Последни новини