12 °C

Тома Белев: Природата е най-голямото богатство на България, трябва да я опазим

Тома Белев е лесовъд по образование и професия, известен защитник на горите Рила, Витоша и особено Пирин. Преподавал е в Лесотехническия университет (ЛТУ), а сега преподава в Нов български университет (НБУ). Бивш директор на Природен парк „Витоша“. Смята, че основната опасност за горския фонд е презастрояването и „узаконеното“ бракониерство – когато се сече повече от записаното в разрешителното. Води кампания срещу скандалните заменки на горски фонд в периода 2005 – 2011 год. , започнали при Тройната коалиция. Пръв поставя въпроса за унищожаването на дюните по българското Черноморие.

Тома Белев се гордее като най-хуленият и оклеветяван български общественик, особено ненавиждан от медиите на ДПС, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. За него злостните клевети са признание за добрата работа, че е успял да настъпи горската мафия.

Ето какво казва за себе си:

Все не ми остава време да споделя, че се кандидатирам на изборите за Европейски парламент през 2019 година, но е време да го направя. Ще бъда част от листата на Демократична България (листа N 13) под номер 9, което е продължение на помощта ми за коалицията на Зелено движение, Демократи за силна България и Да, България, в чиято управленска алтернатива отговарям за горите и защитените територии. Мисля, че следващите редове ще отговорят защо го правя, но ако имате въпроси питайте.
Информация за мен, за тези, които не ме познават
Аз съм лесовъд и специалист по опазване на дивата природа. Мисля, че съм късметлия – от седми клас знаех, че ще работя за опазване на природата и това правя вече повече от 30 години. Нито един ден не съм отивал на работа с нежелание, а това е голям късмет.
Роден съм в Кърджали в семейство на бежанци – дядо и баба първо са прогонени от Беломорска Тракия след войната, а после и от дома си в Тополовград, след 1944 г. Другата част от рода ми е от Плевенско, където край река Вит изкарвах летата си. Женен съм и имам син. Искам той да живее в нормална държава. Днес в рода ми има повече живеещи в чужбина, отколкото в България и това ме амбицира в действията ми – не искам да оставам последният, живеещ в родината.
Обичам българската природата – и горите, и планините, и Черноморското крайбрежие и считам, че след хората, природата е най-голямото богатство на България. И за това знам, че трябва да опазим всичко, което сме получили от дедите си и да го умножим, за да оставим на децата си една просперираща България.
Богат съм, но не по традиционния начин – с жена ми нямаме значимо имущество. Богат съм със семейството си, с приятелите си, с книгите си и с колекцията си от автентични български тъкани от миналите векове, които колекционирам вече двайсет години. Дядо казваше, че след ковчега ходят хора, а не имоти и считам, че е прав. Чувствам се богат и с доверието, което получавам – всяка седмица няколко души идват с молба за помощ или съвет, независимо, че нямам повече власт или права от всеки друг гражданин. Организацията, в която работя, въпреки писанията на свинските медии, не е получила нито един лев до 2019 година от оперативните програми в България или от държавния бюджет и това лесно може да се провери в списъците на бенефициентите.
Не определям никого за враг, но имам много приятели и съмишленици. Имам предизвикателства, имам работа, имам неща, които знам, че трябва да свърша, защото иначе няма да се чувствам добре сутрин, когато се гледам в огледалото. Изповядвам принципа, че човек трябва да прави каквото може, даже да няма надежда за успех. Имам успехи, имам и загуби, но като ходя из страната, навсякъде виждам резултатите от усилията на гражданите и природозащитните организации и това ми действа много вдъхновяващо. Успехите, които постигнахме като Коалиция „За да остане природа в България“ и гражданска общност, действително променят България и съм доволен, че съм допринесъл за тях.
Вярвам, че днес най-смислената инвестиция у нас е инвестицията в хората и тяхната среда. Затова се занимавам с обучение на хора и с опазване на средата на живот. Преподавал съм в Лесотехническия, Пловдивския и Нов български университети, а сега инвестирам в обучение на специалисти и доброволци. Обнадеждава ме, че хората взимат отпуска или отделят от свободното си време, за да участват в обученията, които организираме от Асоциация на парковете в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019
Последни новини