24 °C

Ваня Григорова: Колапсът за страната е неизбежен, ако послушно затворим и мините

Изображение 1 от 2

  Когато се изправяме пред най-големите проблеми на България, обикновено на първо място са ниските доходи и бедността.

  Но различните региони имат своята специфика. В района от Стара Загора до южната ни граница, най-голямото предизвикателство е планираното закриване на мините от Маришкия басейн и ТЕЦ-овете.

  Всъщност, те са структуроопределящи не само за Старозагорска област, но и за съседните, както и за цялата страна, защото произвеждат електричеството за всички български домакинства и бизнеса.

  Къде е проблемът и защо се стигна до тук? Когато са договаряни квотите за въглеродните емисии, българското правителство, евродепутатите и дори еврокомисари - защото България има и такива - не са защитили нашия въгледобив и ТЕЦ-овете.

  Като казвам това дължа едно уточнение - аз също съм за зелен преход и смятам, че климатичните промени са реален проблем.

  Но преходът трябва да става плавно, планирано и организирано, така че да не стигнем до колапса, от който се опасяват всички заети в сектора. Впрочем, такива опасения чух дори от представители на зеленото движение.

  Освен, че десетки хиляди хора ще останат без работа, вторият огромен огромен проблем е, че България ще остане без електричество. Ще трябва да купуваме чужд ток на многократно по-високи цени.

  Но дори и това не е всичко - често няма да има откъде да купуваме изобщо. Преди две години насред тежката зима България беше изправена пред остър недостиг на електричество и се наложи да купува ток. Тогава сме се обърнали към Франция и Германия, за да купим от техния ток, но оттам са ни казали: "Оправяйте се! И на нас не ни стига".

  Как се е „справила“ България в този момент? Онова, което никога няма да ви кажат официално е, че е започнал необявен режим на тока. Предприето е било поетапно спиране на електричеството в десетки селища уж заради „аварии“, но реално с цел икономии за период от два часа - толкова по закон може да бъде оставян потребител на тъмно без ЕРП-тата да носят отговорност. След два часа тези захранването в тези селища е било възстановено, за да бъде изключено другаде. И така многократно в цялата страна.

  Ако пристъпим към затваряне на ТЕЦ-овете и закриване на въгледобива, сме изправени пред риск от официално обявен режим на тока по време на върхови натоварвания.

  Но най-големият проблем е следният: когато тези десетки хиляди работници в ТЕЦ-овете, мините и фирмите, които ги обслужват, останат без работа, те ще трябва да търсят препитание другаде. Това означава обезлюдяване на огромен район и поредна вълна от емиграция.

  Какво е било пропуснато и защо наричам случилото се национално предателство? Защото докато нашите управляващи са мълчали, а опозицията е спяла, Германия например е успяла да запази централите си, работещи с лингнитни въглища до 2038-ма година. А до тогава ще налива милиарди в преквалификация, за да минимизира щетите, до които ще доведе мигновено затваряне на тези мощности.

  Нашите въглища в Маришкия басейн са именно лигнитни! Би трябвало и при нас да се прилагат същите стандарти, които се прилагат за Германия.

  Неслучайно тази тема отсъства от предизборната кампания. Проблемът няма да се реши с поредно снишаване, послушание и кухи обещания от страна на управляващите, чиято несъстоятелност доведе до сегашната ситуация!

  Само със смели и решителни действия можем да водим тази битка. След като поредица управляващи отказаха да я водят, време е ние работещите да вземем нещата в свои ръце!  

  Ваня Григорова е независим кандидат за евродепутат с №4 в бюлетината. Тя е синдикалист, а трудовият и път е започнал от чистачка и служител във фирма за бързо хранене до икономически съветник в КТ „Подкрепа“. В последните години е една от най-активните обществени личности, които защитават социални каузи и правата на работещите български граждани.

  Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини