Да подкрепим възобновяване на Деня на залесяването в България и Димитровград

В социалните мрежи се повдигна темата за възобновяване на Деня на залесяването в България, като инициативата има за цел да бъдат посадени от гражданите на България множество дървесни видове. Посаждането на дървета е една от най-ползотворните екологични инициативи, които могат да помогнат за възстановяване екологичното равновесие на планетата.

В днешно време всеки ден в България се изсича гора с площ от 100 футболни игрища, според "Зелени Балкани". За 12 години - от 1992 г. до 2005 г., площта на горите в България е намаляла с приблизително 15 % и този процент продължава да расте, а залесяването не компенсира изсечените територии.

Обеззалесяването има вреден ефект върху околната среда, тъй като по този начин се намаляват дърветата, които произвеждат кислород, унищожават се горите, които са дом на много животни, като така се позволява и на ветровете безпрепятствено да преминават през пространството. В планините обезлесяването често е причина за свлачища и срутища. Горите задържат вода в почвата, предпазват почвата от измиването на плодородния слой хумус, влиаят на климатичните промени. Дърветата са естествените бели дробове на планета, които осигуряват голям процент от кислорода, чрез който същвуваме.

В България е била създадена една добра инициатива от държавата през 1925, с приемането на нов Закон за горите. Целта е законът да уреди два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта, в които всеки български гражданин, навършил 15 години, да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места. Минава повече от десетилетие, когато идеята се превръща в реалност с излизането на осмия Закон за горите.

През първата година на Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посяти 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Първата Седмица на гората в България се провежда от 15 до 22 април 1934 г.

В днешно време това се случва с много по-бавни темпове, въпреки инициативите и това което прави държавата, в тази връзка е и инициативата за възобновяване на Деня на залесяването в България, за което има и петиция в интернет. Можете да подкрепите с вашия глас възобновяването на инициативата от този линк на сайта www.peticiq.com

Какъв е опитът на други държави?

В България и в момента се празнува международният „Ден на гората“ на 21 март, a през първата седмица на април се отбелязва Седмицата на гората. Но посадените фиданки са твърде малко на брой в сравнение с други държави - поне 42 на брой, в които се провежда този празник и където залесяването е много по-масово. За пример, в съседна Македония празникът „Денят на дървото“ е отбелязан за първи път на 12 март 2008 г., като е обявен за официален неработен ден и повече от 150 000 македонци засаждат 2 милиона дръвчета за един ден. През ноември месец същата година са посадени още 6 милиона дръвчета, и още 12.5 милиона през 2009 г. Оттогава празникът е установен като традиция и се провежда всяка година.

Какво можем да направим днес? 

Вярваме, че и днес можем да постигнем това, което българите са правили десетилетия наред! Нужно е само да бъде създаден официален празник „Ден на залесяването“, на който ученици, учители и някои държавни служители, както и всички работници и служители, при желание от тяхна страна и съгласие от работодателя, да се включват в масови акции по залесяване. Това не само ще спомогне за възраждането на българската гора, но и ще ни облагороди, ще научи децата ни на отговорно отношение към природата и ще създаде дух на колективност и сплотеност.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ти
  Тити
  9 0
  13:09, 4 юли 2019

  На никой не му пука нито за дърветата нито за други теми, които не ги засягат лично и то сега. Българина и димитровградчанина го интересува хладилника и бирата за съжаление

  • Бл
   блъскай са
   1 0
   19:27, 16 юли 2019
   и тревата и амфетамина както се вижда по криминалните новини
 • 2
  Ле
  Ленката
  6 -1
  14:48, 4 юли 2019

  Тити в прав/а всички си мислим, че тези неща не ни засягат пряко и там е една от най-големите грешки на обществото ни. А да видим как дори да го направят почивен ден ще накарат българина да иде да съди дървета на поляната, веднага ще се хукне по почивки или ще се лежи в къщи и по кафетата. Въпреки, че вече явно виждаме промените в климата, като последните 5 години летата се наводняваме издухват ни урагани или се засушаваме с адски жеги над 40 градуса, не правим нищо. Тази седмица обявиха, че този юни е бил най горещия в Европа за всички времена и какво никаква реакция. Ще мрем защото не ни пука за околната среда сещаме се когато някой близък се одави при наводнение или когато вътър и вода му отнесат къщата, но пак нищо не правим. Хора помислете за бъдещето на децата и внуците ни и всички да даваме своя личен принос към опазването на околната среда. А за деня на дървото поддържам с 2 ръце и аз го правя, а вие?

 • 3
  Ян
  Янчо
  3 -2
  15:41, 4 юли 2019
  Първо трябва да се затвори отровния завод неохим и след това да се залесява
 • 4
  Ми
  МИМИ
  5 0
  16:15, 4 юли 2019
  Много добра идея.
  • Ра
   Радина
   1 -3
   18:59, 4 юли 2019
   Не знам как спят моите съграждани, след поредната авария там....
  • Ли
   Лили
   1 0
   21:16, 4 юли 2019

   каква авария?

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
12 дек 2019
Последни новини