14 °C

Да подкрепим възобновяване на Деня на залесяването в България и Димитровград

В социалните мрежи се повдигна темата за възобновяване на Деня на залесяването в България, като инициативата има за цел да бъдат посадени от гражданите на България множество дървесни видове. Посаждането на дървета е една от най-ползотворните екологични инициативи, които могат да помогнат за възстановяване екологичното равновесие на планетата.

В днешно време всеки ден в България се изсича гора с площ от 100 футболни игрища, според "Зелени Балкани". За 12 години - от 1992 г. до 2005 г., площта на горите в България е намаляла с приблизително 15 % и този процент продължава да расте, а залесяването не компенсира изсечените територии.

Обеззалесяването има вреден ефект върху околната среда, тъй като по този начин се намаляват дърветата, които произвеждат кислород, унищожават се горите, които са дом на много животни, като така се позволява и на ветровете безпрепятствено да преминават през пространството. В планините обезлесяването често е причина за свлачища и срутища. Горите задържат вода в почвата, предпазват почвата от измиването на плодородния слой хумус, влиаят на климатичните промени. Дърветата са естествените бели дробове на планета, които осигуряват голям процент от кислорода, чрез който същвуваме.

В България е била създадена една добра инициатива от държавата през 1925, с приемането на нов Закон за горите. Целта е законът да уреди два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта, в които всеки български гражданин, навършил 15 години, да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места. Минава повече от десетилетие, когато идеята се превръща в реалност с излизането на осмия Закон за горите.

През първата година на Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посяти 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Първата Седмица на гората в България се провежда от 15 до 22 април 1934 г.

В днешно време това се случва с много по-бавни темпове, въпреки инициативите и това което прави държавата, в тази връзка е и инициативата за възобновяване на Деня на залесяването в България, за което има и петиция в интернет. Можете да подкрепите с вашия глас възобновяването на инициативата от този линк на сайта www.peticiq.com

Какъв е опитът на други държави?

В България и в момента се празнува международният „Ден на гората“ на 21 март, a през първата седмица на април се отбелязва Седмицата на гората. Но посадените фиданки са твърде малко на брой в сравнение с други държави - поне 42 на брой, в които се провежда този празник и където залесяването е много по-масово. За пример, в съседна Македония празникът „Денят на дървото“ е отбелязан за първи път на 12 март 2008 г., като е обявен за официален неработен ден и повече от 150 000 македонци засаждат 2 милиона дръвчета за един ден. През ноември месец същата година са посадени още 6 милиона дръвчета, и още 12.5 милиона през 2009 г. Оттогава празникът е установен като традиция и се провежда всяка година.

Какво можем да направим днес? 

Вярваме, че и днес можем да постигнем това, което българите са правили десетилетия наред! Нужно е само да бъде създаден официален празник „Ден на залесяването“, на който ученици, учители и някои държавни служители, както и всички работници и служители, при желание от тяхна страна и съгласие от работодателя, да се включват в масови акции по залесяване. Това не само ще спомогне за възраждането на българската гора, но и ще ни облагороди, ще научи децата ни на отговорно отношение към природата и ще създаде дух на колективност и сплотеност.


Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ти
  Тити
  9 0
  13:09, 4 юли 2019

  На никой не му пука нито за дърветата нито за други теми, които не ги засягат лично и то сега. Българина и димитровградчанина го интересува хладилника и бирата за съжаление

  • Бл
   блъскай са
   1 0
   19:27, 16 юли 2019
   и тревата и амфетамина както се вижда по криминалните новини
 • 2
  Ле
  Ленката
  6 -1
  14:48, 4 юли 2019

  Тити в прав/а всички си мислим, че тези неща не ни засягат пряко и там е една от най-големите грешки на обществото ни. А да видим как дори да го направят почивен ден ще накарат българина да иде да съди дървета на поляната, веднага ще се хукне по почивки или ще се лежи в къщи и по кафетата. Въпреки, че вече явно виждаме промените в климата, като последните 5 години летата се наводняваме издухват ни урагани или се засушаваме с адски жеги над 40 градуса, не правим нищо. Тази седмица обявиха, че този юни е бил най горещия в Европа за всички времена и какво никаква реакция. Ще мрем защото не ни пука за околната среда сещаме се когато някой близък се одави при наводнение или когато вътър и вода му отнесат къщата, но пак нищо не правим. Хора помислете за бъдещето на децата и внуците ни и всички да даваме своя личен принос към опазването на околната среда. А за деня на дървото поддържам с 2 ръце и аз го правя, а вие?

 • 3
  Ян
  Янчо
  3 -2
  15:41, 4 юли 2019
  Първо трябва да се затвори отровния завод неохим и след това да се залесява
 • 4
  Ми
  МИМИ
  5 0
  16:15, 4 юли 2019
  Много добра идея.
  • Ра
   Радина
   1 -3
   18:59, 4 юли 2019
   Не знам как спят моите съграждани, след поредната авария там....
  • Ли
   Лили
   1 0
   21:16, 4 юли 2019

   каква авария?

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини