14 °C

Да подкрепим възобновяване на Деня на залесяването в България и Димитровград

В социалните мрежи се повдигна темата за възобновяване на Деня на залесяването в България, като инициативата има за цел да бъдат посадени от гражданите на България множество дървесни видове. Посаждането на дървета е една от най-ползотворните екологични инициативи, които могат да помогнат за възстановяване екологичното равновесие на планетата.

В днешно време всеки ден в България се изсича гора с площ от 100 футболни игрища, според "Зелени Балкани". За 12 години - от 1992 г. до 2005 г., площта на горите в България е намаляла с приблизително 15 % и този процент продължава да расте, а залесяването не компенсира изсечените територии.

Обеззалесяването има вреден ефект върху околната среда, тъй като по този начин се намаляват дърветата, които произвеждат кислород, унищожават се горите, които са дом на много животни, като така се позволява и на ветровете безпрепятствено да преминават през пространството. В планините обезлесяването често е причина за свлачища и срутища. Горите задържат вода в почвата, предпазват почвата от измиването на плодородния слой хумус, влиаят на климатичните промени. Дърветата са естествените бели дробове на планета, които осигуряват голям процент от кислорода, чрез който същвуваме.

В България е била създадена една добра инициатива от държавата през 1925, с приемането на нов Закон за горите. Целта е законът да уреди два празника на залесяване през годината - единият през есента, а другият през пролетта, в които всеки български гражданин, навършил 15 години, да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места. Минава повече от десетилетие, когато идеята се превръща в реалност с излизането на осмия Закон за горите.

През първата година на Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посяти 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно 3 120 000 броя и 208 кг семена. Първата Седмица на гората в България се провежда от 15 до 22 април 1934 г.

В днешно време това се случва с много по-бавни темпове, въпреки инициативите и това което прави държавата, в тази връзка е и инициативата за възобновяване на Деня на залесяването в България, за което има и петиция в интернет. Можете да подкрепите с вашия глас възобновяването на инициативата от този линк на сайта www.peticiq.com

Какъв е опитът на други държави?

В България и в момента се празнува международният „Ден на гората“ на 21 март, a през първата седмица на април се отбелязва Седмицата на гората. Но посадените фиданки са твърде малко на брой в сравнение с други държави - поне 42 на брой, в които се провежда този празник и където залесяването е много по-масово. За пример, в съседна Македония празникът „Денят на дървото“ е отбелязан за първи път на 12 март 2008 г., като е обявен за официален неработен ден и повече от 150 000 македонци засаждат 2 милиона дръвчета за един ден. През ноември месец същата година са посадени още 6 милиона дръвчета, и още 12.5 милиона през 2009 г. Оттогава празникът е установен като традиция и се провежда всяка година.

Какво можем да направим днес? 

Вярваме, че и днес можем да постигнем това, което българите са правили десетилетия наред! Нужно е само да бъде създаден официален празник „Ден на залесяването“, на който ученици, учители и някои държавни служители, както и всички работници и служители, при желание от тяхна страна и съгласие от работодателя, да се включват в масови акции по залесяване. Това не само ще спомогне за възраждането на българската гора, но и ще ни облагороди, ще научи децата ни на отговорно отношение към природата и ще създаде дух на колективност и сплотеност.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ти
  Тити
  9 0
  13:09, 4 юли 2019

  На никой не му пука нито за дърветата нито за други теми, които не ги засягат лично и то сега. Българина и димитровградчанина го интересува хладилника и бирата за съжаление

  • Бл
   блъскай са
   1 0
   19:27, 16 юли 2019
   и тревата и амфетамина както се вижда по криминалните новини
 • 2
  Ле
  Ленката
  6 -1
  14:48, 4 юли 2019

  Тити в прав/а всички си мислим, че тези неща не ни засягат пряко и там е една от най-големите грешки на обществото ни. А да видим как дори да го направят почивен ден ще накарат българина да иде да съди дървета на поляната, веднага ще се хукне по почивки или ще се лежи в къщи и по кафетата. Въпреки, че вече явно виждаме промените в климата, като последните 5 години летата се наводняваме издухват ни урагани или се засушаваме с адски жеги над 40 градуса, не правим нищо. Тази седмица обявиха, че този юни е бил най горещия в Европа за всички времена и какво никаква реакция. Ще мрем защото не ни пука за околната среда сещаме се когато някой близък се одави при наводнение или когато вътър и вода му отнесат къщата, но пак нищо не правим. Хора помислете за бъдещето на децата и внуците ни и всички да даваме своя личен принос към опазването на околната среда. А за деня на дървото поддържам с 2 ръце и аз го правя, а вие?

 • 3
  Ян
  Янчо
  3 -2
  15:41, 4 юли 2019
  Първо трябва да се затвори отровния завод неохим и след това да се залесява
 • 4
  Ми
  МИМИ
  5 0
  16:15, 4 юли 2019
  Много добра идея.
  • Ра
   Радина
   1 -3
   18:59, 4 юли 2019
   Не знам как спят моите съграждани, след поредната авария там....
  • Ли
   Лили
   1 0
   21:16, 4 юли 2019

   каква авария?

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини