Тренирайте мозъка или ще атрофира!

Канадският психолог Норман Дойдж твърди, че мозъкът е като мускул, който атрофира, ако не се упражнява, предаде ДПА.

Новата книга на учения "The Brain that Changes Itself" оглавява класациите за небелетристична литература.

Идеалът на психолога не са само хората, които отказват да се пенсионират, а и такива, които съпротивляват срещу възрастта, като се заемат с нови кариери, развиват нови хобита и се изправят пред нови предизвикателства.

"Ако танцувате старите си танци, няма да развиете мозъка си. Ще го развиете, ако научите нови. Това ще подобри равновесието и координацията на движенията ви, а умерените физически упражнения на сърцето ще доведат до появата на нови мозъчни клетки", каза професорът от Колумбийския университет, докато беше на посещение в Сидни.

Психологът отхвърля старото схващане, че мозъкът е като машина, която може да се повреди.

"Мозъкът е жив и се развива. Прилича повече на растение, отколкото на машина и в процеса на работата си променя структурата и функцията си, казва той.

Той дава пример за хора, преживели отлепване на ретината. След няколко трудни месеца мозъкът им разбира, че едното око не работи нормално и изключва сигналите, които получава от него.

У прекаралите инсулт пък мозъкът постепенно се справя с недъзите и намалява инвалидността.

Проф. Дойдж съветва хората в зряла възраст своевременно да започнат мозъчни тренировки като учат нов език, започнат да свирят на музикален инструмент, да рисуват или да посещават сайтове в интернет, както започват да се занимават с физически упражнения за сърдечносъдовата система, когато навършат 50, 60 и 70 години.

Съветът е съвсем логичен, като се има предвид, че редовните мозъчни тренировки могат да подобрят паметта и умствените способности, отбелязва психологът
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини