Румен Николов: В основата на произхода на съвременните българи са прабългарите, не славяните

    В основата на произхода на съвременните българи са прабългарите, не славяните. Това твърдение обосновава в книгата си „Българската народност на Балканите – опит за исторически, антропо-географски и демографски обзор” Румен Иванов. Тя ще бъде представена за първи път на 10-ти декември в читалня 1 на Регионалната библиотека „Хр.Смирненски“ в Хасково с подкрепата на община Хасково и Сдружение за култура -2015.

    Младият автор е икономист по образование, но със задълбочени интереси в областта на историята и произхода на етносите. 35-годишният Румен Иванов е автор и на книгата: „Българската народност на Балканите XIX – XXI век.“ и съавтор в сборника „Българите торлаци“.

    Новото му издание „Българската народност на Балканите – опит за исторически, антропо-географски и демографски обзор” е новаторски опит да се опише и систематизира обемът информация за българите извън България и българското етническо население в съседните Балкански страни, загубило българското си съзнание поради стечение на историческите и политически обстоятелства. Авторът смята, че необходимостта от такъв труд е голяма, особено и поради факта, че представителите на академичната ни наука избягват проблематиката, която той разглежда.

    Книгата е в пет глави. В първата авторът оборва тезата за славянското потекло на днешните българи. Обосновава твърдението, че всъщност нашите предци не само, че не са били претопени от „околното славянско море“, както традиционно се приема, а напротив, били са достатъчно многобройни, за да наложат етно-нима си на покореното от тях население и да създадат устойчива и голяма държава, която да просъществува през вековете.

    Във втората глава разглежда докъде са се простирали българо-румънската, българо-сръбската и българо-гръцката етнически граници, където има българско население до втората половина на 19 в. и началото на 20 в. В третата глава Румен Николов разглежда демографията на българския етнос от 19 век до днес. В нея е събрал информация за всички етнически българи по света, като акцент поставя на Балканите и съседните на България държави.

    В четвърта глава осветлява и един твърде малко засяган въпрос свързан с броя и разселването на българомохамеданите в Турция след 1878 г и периода след Балканските войни, а и в нашето време. Голяма част от етническите българи в Албания, например, в този период се преселват в земите на днешната Република Северна Македония, казва авторът.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      И.
      И.
      10 -21
      18:46, 9 дек 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Фи
      Филолог
      17 -20
      18:52, 9 дек 2019
      А сама истина е, че прабългарите произлизат от тюркмените.
      • Ек
        екзо-биолог
        7 -6
        15:37, 10 дек 2019
        Прабългарите имат извънземен произход, идват от планетата на маймуните.
      • Кр
        Крумчо
        2 -1
        23:42, 10 дек 2019
        Пълни глупости.
        Нещо по-умно не можа ли да измислиш.
    • 3
      Ed
      Edin
      19 -4
      18:54, 9 дек 2019
      Славяните наистина имат нищожна роля в генофонда на бъларите. Всички ДНК изследвания от последните години дават най-голямо сходство на българите с гърците и особено италианците и на практика никакво сходство със славяните. Следва логично да се направи извод, че днешният български народ всъщност е съставен основно от траките и племената на прабългарите и сходните им групи от ирански произход, които в периода 5-8 век се заселват в днешните Румъния, България и Италия. Разбира се следва да се направи уговорката, че след това още десетки етнически групи като турци, славяни и прочее са оставили някаква следа в генофонда ни, но не основна каквато имат траките и прабългарите.
      • Са
        само питам
        8 -3
        19:16, 9 дек 2019
        Има ли в Италия следи от тяхното пребиваване там и днешна група хора, които да говорят на наподобяващ техе език(прабългарски)?
    • 4
      Кю
      Кюмуров
      24 -10
      19:11, 9 дек 2019
      Авторът е кономист по образование и със задълбочени интереси в областта на историята. Т.е. любител аматьор по отношение на историята, но когато пише и книги, това вече е шарлатанство. Този "специалист" какви обективни научни методи за изследване е използвал, за да създаде своята теория. Или е чел вестникарски статии и е изрязвал от тях разни пасажи. По тая логика да допуснем в болниците да ни лекуват хора без медицинско образование и с голям мерак да лекуват. И защо на този шарлатанин му се оказва такова внимание? Авторът може ли да отговори на въпроса защо тези прабългари, които не са били претопени от славяните, са продължили да използват славянския език. Нашият език е много близък с руския и има много общо с езиците на другите славянски държави. И ПАК ПИТАМ, НЕГОВАТА ТЕОРИЯ НА КАКВО СЕ БАЗИРА? НА ПРОЧЕТЕНИ КНИГИ И ВЕСТНИЦИ ИЛИ НА ОТКРИТИ ОТ НЕГО ОБЕКТИВНИ НЕИЗВЕСТНИ ДО СЕГА ФАКТИ? На този специалист бих му напомнил поговорката "Обущарьо, не по високо от обувките". Защото днес има толкова много информация, че влизайки в интернет и с кори рейс за няколко дни човек може да набере книга по всяка тема, включително и как се лекува рак.
      • До
        До автора Румен Иванов
        29 -5
        19:29, 9 дек 2019
        В момента се превежда Първата българска история написана от Петър Богдан Бакшев , през 1674 година, 100 години преди Паисий.До преди 2 години тя все още се криеше от българския народ, защото истината в нея за българския произход е неприемлива за управниците от 1944г. до днес.Коренът на българите са древните ТРАКИ и това скоро ще трябва да заеме достойно място в учебниците ни по история.Изворите , които е ползвал Бакшев е ватиканската библиотека, където той се е обучавал и е завършил най-висшия сан на образование.Ватикнската библиотека съхранява историята на света , без прииначаване на факти и дати по комунистически , както беше до сега.
      • Ма
        МАНГО
        6 -1
        19:54, 9 дек 2019
        Както пише - автора е икономист.
        И действа като такъв - предлога продукт, който е виртуален.

        П.П. Не оспорвам познанията на автора - има любители, не по-малко ерудирани от професионалистите в която и да е област.
    • 5
      Ис
      Ист
      7 -8
      19:58, 9 дек 2019
      Такова племе славяни не е имало.
      • Ли
        Лиско
        0 -3
        14:23, 10 дек 2019
        Племето славяни е измислено племе в много по- късни времена !В последно време се доказа, че имаме сходство с гърци и особено италианци, но в Италия е отишъл брат на Аспарух, а от времето на Чингис хан две армии ц***** са останали в Италия. Та не е невъзможно да сме и с циганска кръв...
    • 6
      Ар
      Ария
      17 -12
      20:00, 9 дек 2019
      Няма съмнение,че българите нямат нищо общо с монголци и тюрки.
      • Пр
        Прабългарин
        8 -4
        23:47, 9 дек 2019
        Да имат общо със славяните,като гледам те тоя на снимката е чистокръвен славянин- мяза на чех,поляк,алеман и "няма нищо общо" с кауказите,грузинците и монголите!!
      • До
        До прабългарин
        6 -3
        09:29, 10 дек 2019
        Нали това ти обесняват!Че най-близко до нашия ген са италиянци,гърци,унгарци и румънци!А не чехи и поляци.А пък монголци въобще!Дето викаш за тоя на снимката,да ти прилича на монголец или китаец с дръпнати очи!Плюс туй няма европейски народи,всички да са с еднакви коси и очи!Да не би поляците и чехите да са всички руси и синеоки?
      • Ар
        Арчо
        5 0
        11:47, 10 дек 2019
        Майка ти нали е монголка или там нещо сиганско ?
    • 7
      Ди
      Ди Ярия
      6 -1
      22:27, 9 дек 2019
      Как да нямат общо прабългарите с волжка българия а е от Азия и българите останали на територията на днешна русия са си българи и по-късно голяма част са приели исляма от татарските орди! Това е и причината сага македонци и да ни обиждат и наричат татари!!!
      Наистина не е имало славаяни - идва от именуването на племена от името славини от преди Христа. В по късната ни история комунистическате историци измислиха и преиначиха и добавиха славяните в нашата история. А тя е маломерна!
      България идейно и духовно си е все още на три морета!
      • Ст
        Стоименов
        9 -1
        09:06, 10 дек 2019
        Траки е имало чак до Урал . Скитите и сродните им племена са част от тракийската народност
      • Ге
        генетик
        6 -3
        11:51, 10 дек 2019
        Трите морета не променят чалгаджийско-крадливия манталитет на популацията на тази сбъркана популация.
    • 8
      Ри
      Рим
      6 0
      09:56, 10 дек 2019
      Не знам защо спорите,но едно нещо се набива на очи от пръв поглед!Южноевропейците предимно са по кестеняви-българи,сърби,хървати,гърци,румънци,унгарци,турци,испанци,италиянци,португалци...Докато по на север,нормално предвид по хладния и студен климат са по светли-шведи,датчани,германци,норвежци,една голяма част от руснаците.Предвид обаче факта,че доста народи са се преселили в други страни има и различия,като руси и синеоки южноевропейци,и по кестеняви северноевропейци.
    • 9
      Од
      Одри
      6 -2
      11:08, 10 дек 2019
      В последните години самодейността избуя под вещото ръководство на баш самодееца Шалапатов.Този неук човек е председател/или както се води там/на измисленото от самия него сдружение за култура.Неграмотен самозванец.
    • 10
      Ми
      Мирката
      9 -1
      19:52, 10 дек 2019
      Голям праз ако имаме еди какви си корени. Мен обаче ме интересува как да преживея зимата, какво ще да е бъдещето на мен и децата ми, на внуците ми, кога ще се наредим до другите европейци по доходи и по битие, това и още други неща ме вълнуват засега. Не да ме лъжат политиците и изследователите, че българите са велика нация. Какво е великата нация, която е на последните места по много показатели в Европейския съюз и в света.
      Хайде сега: нека минусите да завалят! ! !
    • 11
      Ве
      вересия
      2 -1
      21:11, 10 дек 2019
      Пълно е с изпатъркал народ, даже книги издава...
      • Ap
        apocalypse
        1 0
        21:33, 10 дек 2019
        Най-лошото предстои.
    Последни новини