Призванието да държиш нов живот в ръцете си

    Казват, че са благословени с професията си. Избрали са я, защото я смятат за най-благородната. Отговорността обаче е огромна-за два живота-на бебето и неговата майка.

    За операционната сестра от АГО- Хасково Надежда Руменова и за акушерката Славея Атанасова днешният ден, в който отбелязват професионалния си празник, е благодатен. Още в сутрешните часове денят им е озарен от момченце с името на светия.

    „Георги ще е !“, казала майка му Милица, още докато била в операционна зала. Раждането е водено от д-р Атанас Стоев, сестра Надежда Руменова му е помагала в залата.

    Първото бебе на Бабинден в хасковското АГ отделение е проплакало в 9 сутринта. Момченцето е с размери 50 см и 3,550 кг.

    Георги е 38-то хасковско бебе от началото на 2020 година, родено в отделението.

    „Чувството да поемеш новия живот в ръцете си първи, още преди дори собствената му майка да го е направила, е неописуемо. Няма усещане, което да се сравни с това. “, споделя медицинската сестра. Тя е от година и половина на работа в АГ отделението. “Харесвам си професията и се надявам повече млади хора да изберат тази професия. Тя е благословена за жените. Но трябва да я усетиш като призвание“, казва Надежда Руменова.

    А от нейните ръце и след като вече е усетил топлината на майчината гръд, Георги поема в живота и под грижите на акушерката Славея Атанасова. Тя е първата му орисница: „Да е жив и здрав, да има късмет в живота- това е най важното!“, пожелава на новороденото момченце. Под нейни грижи бебето е в следващите два часа, докато майка му се възстановява от операцията.

    „Професията е много отговорна. Отговаряме да се роди здраво бебе и неговата майка също да е добре, и да се възстанови бързо. Изживяваме всяка емоция, която проявяват пациентките ни, но повече са положителните чувства.“, споделя акушерката.

    Още в първите часове Георги показва характер и оглася залата, в която ще се грижат за него преди да го занесат до майка му. А когато се появява в прегръдките на Милица, сълзи отново се появяват в очите на тези, които са й помогнали второто й детенце да дойде на бял свят. Майката им благодари за грижата и им пожелава: Все така да помагат на родилките, за да се раждат хубави здрави дечица. Това е най-хубавата професия-да помагаш на живота.

    Вкъщи майката и бебето са вече очаквани от всички, но вероятно най-големи ще са емоциите за каката на Георги, когато се приберат, споделя майката. Синът й ще носи хубавото име на дядо си, обяснява Милица.

    За да се увери че всичко е наред родилката и новороденото посещава и старшата акушерка на АГ отделението Паулина Талева. „Да стане и той доктор!“, пожела пък тя на малкия Георги.

    Паулина Талева има зад гърба си 25 години стаж в отделението, не може да изброи бебетата, които е поела в ръцете си. В известен смисъл тя е кръстница на някои от новородените. Има доста случаи, в които майките на  момиченца са харесали името й и са го избрали за дъщеричките си.

    Родените през миналата година момичета в АГО отделението в Хасково са 405, 412 са момчета. По 120 раждания на месец е имало в отделението преди години, споделя старши акушерката.

    Както в световен мащаб, така и в  това отделение отчитат покачване на възрастта за първо раждане. Между 32 и 36 години е възрастта, на която все повече жени раждат първото си дете. В отделението през миналата година обаче и ма по-възрастни първескини. Затова Паулина Талева съветва жените, които се чувстват добре и са здрави, да не се отказват да имат свое дете по естествен път. Макар и да са подминали 40 години, да не се се страхуват да направят тази крачка.

    Днес от АГО Хасково бяха изписани 4 новородени.

    Шефът на АГ отделението д-р Ергюн Кехайов казва, че звеното в Хасково е добре попълнено и няма грижи за кадрите.

    19 акушерки работят в екипи заедно с 12 лекари. Д-р Христо Йорданов е младият специалист в отделението. Двама млади лекари специализират в момента -д-р Раим Раим и д-р Теодор Филипов. От февруари започва работа и още една акушерка.

    В отделението очакват с нетърпение да започне и ремонта в звеното. Родилната зала ще бъде преместена в крилото на мястото на бившото отделение УНГ. Тя ще е нова и модерна, ще бъде на втория етаж. „Очакваме с нетърпение ремонта, за да  имаме по-добри условия за работа, а и за да е по-уютно за родилките“, пожелават си на празника от екипа на АГО- Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      :0
      :0
      12 -3
      16:35, 21 яну 2020
      Това статия пълен с грешки , бе! :) :)
    • 2
      Ст
      Стоева
      10 -3
      17:03, 21 яну 2020
      Можеше поне името на детето да напишете с главна буква!
    • 3
      За
      запозната
      10 -3
      21:53, 21 яну 2020
      Надежда Руменова е операционна акушерка, а не медицинска сестра. Акушерката не помага на лекаря. Те двамата са екип и помагат на пациента, всеки според своите компетенции.
    • 4
      Ян
      Янков
      6 0
      08:20, 22 яну 2020
      Да е здраво , да е радост за майката и упора на бащата!
      Браво!!!
    Последни новини